Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2015 14:47

Маєте Україну?

Журналіст, громадський діяч

Під гарним «фантиком» децентралізації нам хочуть «втюхати» нову президентську республіку з квазігромадами, ослабленим парламентом і керованими прокурорами. А на додачу: неспроможний уряд, зневірений народ і знищений Донбас на чолі з путінськими прихвосням

Упродовж  19 років Основний Закон України змінювали вже 5 разів, причому кожна влада намагалася «підлаштувати» його під себе в такий спосіб, щоб не дати можливості народу України реалізувати своє право на владу.

 Політики, які прийшли після Майдану, відразу оголосили своєю метою децентралізацію влади. Через 10 місяців, а саме 4 березня 2015 року,  Президент України Петро Порошенко видав указ про створення Конституційної комісії, яка стала центром напрацювання нової редакції Основного закону. За три місяці своєї роботи, Комісія, у кращих традиціях Януковича, таємно від суспільства підготувала свої пропозиції змін до Конституції і направила не на загальноукраїнське обговорення, а до Венеціанської комісії ?! Сьогодні, коли уже проект документу готовий, Президент Порошенко переконуватиме українців, що там усе « good ». І хоча проекту Основного закону не надають розголосу, на сьогодні відомо, що в запропонованих змінах пропонується  утворити "громади", повноваження з утворення і ліквідації яких чомусь належать Верховній Раді. А виконавчу владу на місцях, замість місцевих державних адміністрацій, здійснюватимуть префекти, які призначатимуться і зніматимуться з посади президентом за поданням Кабміну.

«Автономна республіка Крим та області є регіонами України», - зазначається у 133-й статті проекту змін до Конституції. У Перехідних положеннях до проекту змін до Конституції обумовлено, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей визначаються законом про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Закон такий вже діє з 16 вересня минулого року.

Актуалізація та пришвидшення розгляду змін до Конституції може мати кілька причин. Однією з них, є виконання Мінських домовленостей Президентом Порошенком. Також влада сподівається встигнути, аби нові положення Конституції  вступили в силу до призначення місцевих виборів, які за Конституцією мають бути проведені в останню неділю жовтня. Адже, якщо вибори будуть проведені до прийняття нової редакції Основного закону,  то це дає можливість провести місцеві вибори ще раз, якщо така потреба виникне.

Втрачений рік на реформи нинішня влада намагатиметься «закрити» змінами до Конституції. Але прикрість в тому, що зміни до Основного закону не змінюють системи влади, а фактично змінюють «вивіски»: були області - стали регіони, були глави адміністрацій – будуть префекти. На усе це буде потрачено маса грошей, але де децентралізація? Навіть громади пропонуються утворювати рішенням ВР, а не громадами. Найгірше те, що усі ці зміни не зупинять війну на сході і не покращать економічне становище України.

Складається враження, що під гарним «фантиком» децентралізації нам хочуть «втюхати» нову президентську республіку з квазігромадами, ослабленим парламентом і керованими прокурорами. А на додачу: неспроможний уряд, зневірений народ і знищений Донбас  на чолі з путінськими прихвоснями.

Ось таку нам будують Україну… 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]