Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.06.2015 18:16

Королі договорняків, або чи бути місцевим виборам восени?

Журналіст, громадський діяч

У народних обранців залишилося всього два сесійні тижні на вирішення питання за якою ж виборчою системою проводити місцеві вибори.

Сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя розглянув чотири законопроекти про місцеві вибори (№2831, 2831-1, 2831-2, 2831-3). Однак прийняти рішення, який проект подавати в сесійний зал, члени комітету не змогли і вирішили, що проекти мають розглядатися усім депутатським корпусом під куполом.

Проте час іде і у народних обранців залишилося всього два сесійні тижні на вирішення питання за якою ж виборчою системою проводити місцеві вибори, які мають відбутися 25 жовтня 2015 року,  як того вимагає ст. 141 Конституції. На минулому тижні  Президент поклав край чуткам про можливе перенесення місцевих виборів в Україні і запевнив, що вони відбудуться в строк.

Щоправда, на сьогодні, основним каменем спотикання депутатів є питання, якою ж має бути виборча система. Законотворці ніяк не можуть визначитися до яких рад вибори мають бути за мажоритарною системою, а до яких за відкритими списками. Інше хвилююче питання для політиків - яким має бути прохідний бар’єр, та у яких містах вибори мера повинні відбуватись у 2 тури? Є ще ряд питань по яких ведеться жвава дискусія, але ніхто не переймається тим, щоб зробити виборчу систему зрозумілою і справедливою саме для громадян. Хоча політики публічно заявляють про свою готовність змінити систему влади, як того вимагав Майдан, але кулуарно продовжують домовлятися і торгуватися намагаючись отримати процедурні переваги задовго до виборів.

Всі рейтингові і не дуже політичні сили розуміють, що результати голосування, яке має відбутися 25 жовтня цього року, вкрай важливе, адже ці вибори забезпечать переможцям реальну владу в регіонах, крім того визначить розстановку сил на майбутню президентську і парламентську кампанії.

А поки ідуть політичні торги, будемо сподіватися, що такий важливий документ не будуть знову приймати в авральному порядку під покровом ночі.

Останні соцопитування свідчать про те, що українці розчаровані постмайданівською владою, але поки не бачать альтернативи президенту Порошенко, проте очікують відставки прем'єр-міністра Яценюка. На тлі економічних проблем знижується рейтинг демократичних сил і зростає підтримка «Опозиційного блоку». Очевидно для всіх, що після посилення своїх позицій на місцевих виборах, «Опозиційний блок» почне розхитувати ситуацію і вимагатиме позачергових парламентських виборів, що не дуже доречно в час російської військової експансії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]