Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.06.2015 12:36

МінСтець запізнився?!

Журналіст, громадський діяч

Логічним кроком було б, якби Стратегія національної безпеки затверджувалася з урахуванням положень діючої Концепції інформаційної безпеки, а не навпаки.

Сьогодні виповнюється півроку, як в Україні створено Міністерство інформаційної політики.

На передодні цієї дати, Експертна рада при Міністерстві інформаційної політики представила проект Концепції інформаційної безпеки України. На жаль, сам документ на Урядовому порталі відсутній, тому оцінити проект Концепції не можливо. Втім, як на мене, Концепцію інформаційної безпеки уже можна не затверджувати, оскільки, напередодні, 26 травня Президент Порошенко затвердив рамковий документ - Стратегію національної безпеки, яка мала б включати і інформаційну складову. Зокрема, у Стратегії національної безпеки визначено, що актуальною загрозою є інформаційно-психологічна війна, приниження української мови і культури, фальшування української історії, формування російськими засобами масової комунікації альтернативної до дійсності викривленої інформаційної картини світу. А загроза інформаційної війни полягає у відсутності цілісної комунікативної політики держави та недостатньому рівні медіа-культури суспільства.

Водночас, Стратегією національної безпеки визначено, що запорукою національної безпеки і відновлення територіальної цілісності України є потужні Збройні Сили України, інші утворені відповідно до законів України військові формування, що забезпечені сучасним озброєнням і військовою технікою, активна зовнішньополітична діяльність, ефективні розвідувальні, контррозвідувальні і правоохоронні органи. А організаційно-фінансові заходи щодо зміни інформаційної компоненти, крім захисту інформаційних ресурсів до кібератак не передбачені.

Логічним кроком було б, якби Стратегія національної безпеки затверджувалася з урахуванням положень діючої Концепції інформаційної безпеки, а не навпаки. Але ще й Концепції не має, бо презентовано лише проект, який ще планують обговорювати з експертним середовищем та місцевими громадами Харкова, Одеси, Львова, Дніпропетровська, Запоріжжя, Івано-Франківська та Маріуполя.

Втім, можливо у проекті Концепції інформаційної безпеки є відповідь на запитання: як захистити Україну від загроз, які прописані у Стратегії національної безпеки, або, ще краще, від реальних інформаційних диверсій і кампаній?! Правда, коли це буде, поки не відомо.

А тим часом інформаційна війна триває і Україна починає зазнавати відчутних втрат не тільки на окупованих територіях, але й на західному інформаційному просторі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]