Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2014 14:31

МінСтець чи таємна зброя України?...

Журналіст, громадський діяч

Замість максимальної координації органів влади з подолання наслідків інформаційних спецоперацій Росії, влада створює конфлікт в інформаційній галузі! Дурість, чи спецоперація?!

Середа. 3 грудня. Новообраний міністр інформаційної політики Юрій Стець зібрав круглий стіл, щоб представити положення про роботу майбутнього Міністерства, яке ще не створено, але напередодні Верховна Рада  успішно проголосувала за його очільника у пакеті з іншими кандидатурами до Кабінету міністрів. З планів, які озвучив Юрій Стець, стало відомо, що основними завданнями новоствореного відомства є розроблення стратегії інформаційної політики України, а також діяльність, що стосується загроз геополітичних інформаційних війн та налагодження внутрішньої комунікації між органами влади в Україні.

Все було б нічого, та замість активної протидії інформаційній війні з Росією влада створює нові колізії. В Україні органи державної влади діляться на органи управління і регулювання. В галузі ЗМІ управляючими органами є Держкомтелерадіо, а регулюючими – Нацрада, Комісія з суспільної моралі, НКРЗІ. Є ще Інститут стратегічних досліджень, де функціонує відділ інформаційної безпеки та розвитку інформаційного суспільства. Досі реєстрацією ЗМІ займалося Держкомтелерадіо, а тепер функції реєстратора хоче виконувати новостворене міністерство. При СБУ є спеціальний відділ, який займається контролем за медіа-простором, але тепер контролювати інформаційну безпеку хоче нове міністерство. Національна рада з питань телебачення та радіомовлення здійснює ліцензування і контроль за виконанням телерадіоорганізацій України, але на деякі з цих функцій знову претендує МінСтець. Інститут стратегічних досліджень мабуть також має втратити частину повноважень, що стосується інформаційної безпеки.

На практиці, це означає, що створенням міністерства інформаційної політики, провладна коаліція у перші ж дні порушила Коаліційну угоду і створила конфлікт в органах влади, які мають опікуватися інформаційною політикою. Замість максимальної координації органів влади з подолання наслідків інформаційних спецоперацій Росії, влада створює конфлікт в інформаційній галузі! Дурість, чи спецоперація?! Крім того, новостворене міністерство хоче впливати на дотримання стандартів професійної діяльності, але як же тоді бути з цензурою?

Дивним також виглядає бажання нового міністра без бюджетних витрат боротися з інформаційною агресією Росії – країною, яка щодня витрачає мільйони доларів для формування негативного іміджу України у світі. Можливо Стець просто буде міністром «без портфеля» і міністерства? А може має  якісь секретні інформаційні заготовки, які зберігав у сейфі з 2007 року? Це ми побачимо уже незабаром. 

Як би там не було, але Україні варто невідкладно разом із МЗС організувати залучення дипломатичного корпусу до просування українських ЗМІ  за кордоном. Бо поки влада буде створювати міністерства для потрібних людей, Росія переконає мешканців європейських країн, що Україна це неповноцінна країна і тоді ніякий МінСтець не допоможе!  Візьміть приклад США, Франції чи Німеччини і створіть департамент іномовлення при МЗС, де працювала б повноцінна англомовна, німецькомовна, франкомовна і російськомовна редакції і, які б забезпечували трансляцію програм за межі України. Крім того, варто було б доручити послам України у провідних країнах світу більш активно доносити нашу позицію і забезпечити присутність українських телеканалів іномовлення у внутрішніх кабельних мережах і на супутникових платформах цих країн. Це питання інформаційної безпеки держави, а не Коломойського, який просуває у Європій свій приватний англомовний телеканал Ukraine Today .

І наостанок, всі ми прекрасно знаємо, що будь-яке втручання з боку держави спочатку робиться начебто для оптимізації роботи, а закінчується бажанням тотального контролю.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]