Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.05.2014 17:46

"Три горішка" для Порошенка

Журналіст, громадський діяч

Невдовзі новообраний Президент має визначитися з подальшою долею законодавчого органу держави – Верховною Радою. Але який "сюрприз" для Порошенка підготував депутатський корпус ми побачимо вже скоро.

Сьогодні український парламент ще раз доказав свою антидержавність. Народні депутати не змогли позбавити депутатських повноважень відвертого українофоба, одного із лідерів сепаратистів О.Царьова. «За» таке рішення проголосувало лише 206 нардепів. Так виглядає, що для більшої половини народних депутатів України заклики і дії по розвалу України є цілком нормальним явищем.  Комуністи і більшість депутатів регіоналів мабуть так і думають. Але вразило найбільше те, що члени коаліції під назвою «Європейський вибір» не підтримали покарання політика, який вчиняє дії, які у Європі тягнуть за собою тюремне ув’язнення. А  Андрій Сенченко, який має бізнес інтереси у Криму і нині обіймає посаду  т.в.о. заступника глави Адміністрації Президента , навіть зумів утриматися(?!)  під час голосування!

25 травня Україна обирала нового Президента. Наразі ЦВК опрацювала 100% протоколів лише в електронному вигляді, проте ні в кого не виникає сумніву, що вибори відбулися. Перемога в першому турі зробила Порошенка однозначним лідером в Україні і найбільш легітимним представником влади . Зараз триває підготовка до інавгурації новообраного президента , який після офіційного вступу на посаду має почати виконувати свої передвиборчі обіцянки, щоб  українці нарешті почали жити по-новому.

Невдовзі новообраний Президент має визначитися з подальшою долею законодавчого органу  держави – Верховною Радою.  Публічно озвучену  обіцянку  про проведення дострокових виборів  ми пам’ятаємо. У разі проведення позачергових парламентських виборів деякі партії та й окремі депутати ризикують опинитися за бортом українського політикуму, тому  вони у будь-який спосіб намагатимуться не допустити  конфлікту і будуть лояльними до дій нової влади. Окремі депутати вже озвучили низку пропозицій, які призведуть до затримки з оновленням Верховної Ради України. Хтось заявляє про необхідність внесення змін до Конституції, хтось побоюється проводити перевибори поки на Донбасі не спокійно. «Говорящий» депутат від «Батьківщини» Сергій Соболєв знайшов іншу причину перевиборів – потребу змінити закон про вибори. При тому пан Соболєв очевидно вже забув обіцянки на Майдані і запропонував повернутися до виборів парламенту за партійною пропорційною системою.

Спробуємо проаналізувати, як діятимуть народні депутати за президенства Порошенка у цій ситуації?

Варіант перший . Новообраний Президент  України може залучитися підтримкою більшості  і надалі співпрацювати з  існуючою коаліцією  «Європейський вибір», під створенням якої підписалися  257 народних депутатів  з фракції Батьківщини,  УДАРу, Свободи, депутатської  групи Економічний розвиток та Суверенна європейська Україна. Або створити нову коаліцію. Одначе, при цьому виборці і експерти постійно дорікатимуть Петру Порошенку про невиконання передвиборчих обіцянок щодо перевиборів парламенту. Разом з тим, Петро Олексійович, очевидно пам’ятає, що у 1991 році Л.Кравчук, а у 2005 році В.Ющенко  погодилися після перемоги зберегти старий склад парламенту,а вже  через якийсь час вони отримали від парламентарів вельми неприємні «сюрпризи». 

Варіант другий. Депутати, які орієнтовані на нового Главу Держави виходять з коаліції «Європейський вибір» і  тим самим ініціюють відставку Уряду і урядову кризу, яка згідно діючої Конституції призводить до розпуску Верховної Ради України і дочасних виборів.

Третій варіант, який можна розглядати сьогодні - парламент для самозбереження створює антипрезидентську коаліцію, намагається внести зміни до Конституції і продовжити повноваження діючого парламенту до 2017 року. Включно з депутатами, які сьогодні солідаризувалися з сепаратистом Царьовим і фактично погодилися на дії російських диверсантів у Криму і на Донбасі. Таке ми вже також проходили у 2008-2009 роках.

Який із «трьох горішків» для Порошенка підготував депутатський корпус ми побачимо вже досить скоро. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]