Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2014 17:28

Конституційні парадокси по-українськи!

Журналіст, громадський діяч

Дай Боже, щоб через політичні амбіції та політичну доцільність наші парламентарі не додумалися приймати «одноразову Конституцію»!

В умовах економічної та суспільно-політичної кризи, коли частину території країни анексувала Росія, а іншу - роздирають російські провокатори і диверсанти - національна валюта валиться, а громадяни України все частіше думають за які кошти завтра купити хліб - український "тимчасовий" Уряд вирішив «погратися» у навіяний із Сибіру референдум і змінити Конституцію.

Політики, які ще кілька місяців тому стояли на Майдані і разом з десятками тисяч людей скандували про справедливу і ефективну владу, сьогодні діють недолуго. Уряд, проурядові депутати і рештки колишньої влади на передодні президентських виборів знову забули про потреби людей і почали вдаватися до політичних маніпуляцій, які можуть ще більше загострити ситуацію в країні. Вийдіть на вулицю і запитайте, чи турбує когось з українців право Президента робити подання до ВР про призначення міністра МЗС і Міноборони. Впевнений, що таких громадян Ви не знайдете. Проте припинення обвалу гривні, росту цін на ліки, заворушення на сході і економічний колапс - цікавить усіх без виключення.  Але сьогоднішній Уряд, який протягом 2 місяців заспокоював українців розповідями про успіхи на міжнародній арені, тепер  вирішив змінити Конституцію, яка вже зазнала змін 4 місяці тому. Навіщо це робити? Можливо такі зміни до Конституції покращать фінансово-економічні показники? Ні!  Можливо зупинять обвал гривні? Ні! Можливо заспокоять сепаратистів і диверсантів? Ні! Можливо повернуть Крим? Теж ні!  Чому ж тоді прем'єр Арсеній Яценюк замість економічних і безпекових проблем почав опікуватися змінами до Конституції, які за його наполяганням, має бути погоджені до 25 травня?

Роздумуючи над цим питанням у мене виникає відчуття дежавю. У 2004 році, коли Кучма і Медведчук зрозуміли, що їхній ставленик Янукович програє вибори, то вони швиденько проштовхнули зміни до Конституції, які послаблювали позиції наступного Президента. Так і зараз, вочевидь, хтось зрозумів, що вибори Президента програє, а тому швиденько з явилася стара-нова ідея про зміни до Конституції, які ще більше послаблюють позиції Президента.   Але до чого тут Україна та українці?!

Працюючи протягом року над проектом закону «Про вотум недовіри посадовим особам» (Про право громадян звільняти з посад депутатів, сільських, селищних і міських голів, посадових та службових осіб органів влади та місцевого самоврядування, судів, органів міліції та прокуратури), колектив громадянської кампанії «За відповідальну владу»намагався зробити усе, щоб зміна процедур звільнення посадовців громадами не потребувала змін до Конституції. На моє переконання, Конституція, яка не раз порушувалася найвищими керівниками держави, все ж встановлює хоч якісь рамки «політичної непристойності». І якщо цей, вистражданий у 1996 році, документ піддаватиметься щорічній ревізії під потреби політиків, то держава Україна матиме великі проблеми з майбутнім!

А тим часом активісти самопрогол ошеної "Донецької народної республіки" мають намір провести референдум 11 травня, незалежно від рішень органів місцевого самоврядування. А лідер фракції ВО «Батьківщина» у Верховній раді С.Соболєв пропонує створити «одноразовий закон» для проведення референдуму про федералізацію вже 15 червня 2014 року. 

Дай Боже, щоб через політичні амбіції та політичну доцільність наші парламентарі не додумалися приймати «одноразову Конституцію»! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]