Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2014 14:06

Реалізувати чи забалакати?

Журналіст, громадський діяч

Законопроект «Про висловлення вотуму недовіри депутатам, сільським, селищним і міським головам, посадовцям та службовим особам органів влади та місцевого самоврядування, суддям, працівникам органів міліції та прокуратури» - це хороша ідея яку слід реалі

Пряма демократія – сполучення двох слів, які мало зрозумілі для пересічного українця, проте в сучасному світі вони мають неабиякий важіль впливу громадян на чиновників.

Громадська кампанія «За відповідальну владу» вже майже рік працює над документом, який дав би змогу громадянам впливати на чиновників та депутатів, які часто використовують свою владу на власний розсуд і у власних інтересах. Дискусії та обговорення тривали в різних експертних середовищах і  в різних містах України. Зокрема, у Києві, Харкові, Львові, Луцьку, Івано-Франківську та Тернополі було проведено ряд круглих столів,    де громадські активісти, експерти та фахівці вносили свої пропозиції щодо  можливості громадянам реально відкликати з посад нечесних чиновників, суддів, начальників міліції, місцевих прокурорів, депутатів та мерів.

За результатами кількамісячного обговорення,  законопроект був презентований на широкий загал. Важливо що цей документ,  яким передбачається запровадження інституту вотуму недовіри до посадовців, був позитивно сприйнятий громадянами України. Адже однією з особливостей цього документу, закладеною авторами в його основу, є те, що запровадження механізмів відкликання депутатів, звільнення суддів та чиновників не потребує внесення змін до Конституції України і залежить виключно від волі громади.

У зв’язку з останніми подіями, які відбуваються в Україні, а також напередодні президентських виборів,  ідея  щодо запровадження принципів прямої демократії  набуває популярності та визнання. Дуже приємно, що нам вдалося зацікавити та переконати визначних особистостей нашої країни в необхідності прийняття такого законопроекту.

Законопроект «Про висловлення вотуму недовіри  депутатам, сільським, селищним і міським головам, посадовцям та службовим особам  органів влади та місцевого самоврядування, суддям, працівникам органів міліції та прокуратури»  - це хороша ідея яку слід реалізувати, проте, мені, як одному з авторів цього документу, дуже б не хотілося, щоб у такий  непростий для України час  тему прямої демократії  «забалакали» та дискредитували люди, які часто використовують популярні, «красиві» слова без належного їх розуміння.

Ми, українці,  спроможні на своє «українське диво»? Ми можемо, ми здатні! Нам потрібно тільки захотіти... 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]