Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.01.2016 11:24

Корупція як «безсмертна» тема українських реалій

Спеціаліст із виявлення та усунення фінансових та податкових ризиків

Вже не перший рік для України проблема протидії корупції залишається однією з найактуальніших. Поняття «корупція» стало таким звичним явищем, що, здається, сприймається як органічна частина нашого життя, але маcштаби поширення якої становлять загрозу націо

Вже не перший рік для України проблема протидії корупції залишається однією з найактуальніших. Поняття «корупція» стало таким звичним явищем, що, здається, сприймається як органічна частина нашого життя, але маcштаби поширення якої становлять загрозу національній безпеці.

Україна обрала курс на Європу. Тому, особливо протягом останніх років, коли відбулись зміни у політичному та суспільному житті країни, кардинально змінились і погляди на протидію корупції. На сучасному етапі розвитку економіки завдання по боротьбі з хабарництвом та розкраданням стали загальнонаціональними та першочерговими.

Незалежно від минулорічного перезавантаження влади, державне управління досі характеризується відсутністю прозорості в прийнятті рішень. Ми всі говоримо про зміни, але спокійно прямо пов’язуємо державну службу з корупцією, яка водночас є причиною та наслідком неефективної діяльності державного апарату.

Чиновники та законотворці постійно скаржаться на небажання підприємців вийти з «тіні», але при цьому часто забувають, що саме порушення принципу підзвітності держави її громадянам зводить нанівець усі зусилля, спрямовані на розвиток народного господарства та впровадження державних реформ.

На перший погляд, в Україні система антикорупційного законодавства вже давно створена. Вона містить достатньо законів та підзаконних нормативно-правових актів: як загальних для всіх сфер соціального життя, так і таких, предметом яких є окрема галузь народної економіки. Нажаль, багато з них містять протиріччя та не діють належним чином. Можливо, причина в тому, що кожний нормативний документ приймався у різні часи, різними органами влади, а іноді – без належного наукового обґрунтування чи спонтанно або безсистемно.

І ось, знову чергова спроба запровадити ефективніші методи запобігання та протидії корупції: під ялинку Уряд «дарує» Стратегію розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення на період до 2020 року,затверджену Розпорядженням КМУ від 30.12.2015 року №1407-р.

Для досягнення поставленої мети передбачено цілий комплекс заходів. В числі таких, які допоможуть усунути умови, що сприяють легалізації як злочинних доходів, так і заходів іміджевого характеру, що підвищать рівень інвестиційної привабливості національної економіки для іноземних інвесторів.

Реалізація Стратегії забезпечить Україні захист її національних інтересів, допоможе налагодити співпрацю з органами виконавчої влади та компетентними органами іноземних держав, знизить рівень корупційних проявів, підвищить рівень кваліфікації спеціалістів органів державної влади з питань фінансового моніторингу, забезпечить прозоре та ефективне використання коштів державного бюджету та його наповнення, а також сприятиме лібералізації ЄС візового режиму для громадян України.

Черговий крок до розвитку України як демократичної та правової держави зроблено. Але ще так багато потрібно пройти, щоб назавжди викорінити всі можливі прояви корупції та шляхи відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

Та, поки українці будуть добровільно вважати себе «заручниками» корупції та сприймати хабарництво як «спрощену систему» отримання громадянами адміністративних послуг та захисту своїх конституційних прав, шансів її подолати дуже мало…  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]