Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.06.2016 08:40

Судова реформа стартувала... з торгів?

Суддя Хмельницького окружного адміністративного суду

За бездіяльність парламенту, який не хотів виконувати свою функцію щодо обрання суддів, повинні понести відповідальність та бути покарані (звільнені або відправлені на якийсь нікому не зрозумілий конкурс) інші судді, які вже третій рік працюють за себе і з

Сьогодні  стало доступне коротке відео з засідання  комітету з питань правової політики та правосуддя від 02 червня 2016 року. Того, що відбулось перед засіданням Верховної Ради, на якому  приймали так звану президентську судову  «реформу».

Подивіться уважно  це відео,  починаючи з 8 хвилини  40 секунд, а саме  виступ голови комітету Руслана Князевича.

Чомусь я до цього часу  вважала пана Князевича  поміркованою  людиною, яка розуміє, що справжні реформи  не можуть бути побудовані і проведені  на порушенні  законів, а тим паче  на порушенні   прав своїх же громадян. 

І саме тому ми – судді, призначені на посади вперше,  неодноразово звертались до комітету і депутатів із  проханням  під час законотворчості зважати на норми міжнародного права і стандарти у галузі  судочинства,  зокрема:  єдиний статус суддів, недопустимість дискримінації за політичними мотивами та  за часом призначення на посаду, правову визначеність, неможливість політичного впливу   на процеси  призначення та звільнення суддів тощо, і не допустити  запровадження таких норм або Перехідних положень, які  розділять суддів  на «своїх» та «чужих»,  і   поставлять одних  у нерівне становище з іншими.

 І що сталось?  

А сталось те, що знову підміна понять. Реформа – це коли б декларовані наміри її ініціаторів трансформувались у реальні нерепресивні механізми позитивних змін, наприклад: дійсне підвищення рівня незалежності суддів, переформатування законодавства, оптимізації процедур, підвищення рівня гарантій, як це відбувається у розвинених країнах. А не у банальні (даруйте за вираз) договорняки та кадрову зачистку.

І мова тут йде не про якийсь там  обмін  товарами на ринку, а про долю тисячі  молодих професіоналів, живих людей, громадян врешті решт.   

Вдумайтесь в ці слова: 

Р.Князевич:  «якщо ми приймаємо пропозицію про запровадження  конкурсу для суддів  першої  інстанції, то тільки при умові, що парламент бере на себе обов’язок,  і це буде моральний обов’язок,  прийняти рішення щодо тих суддів, які вже другий рік знаходяться на розгляді в парламенті і чекають на своє обрання. …Це погоджена позиція, ми прийняли спільне рішення  і будемо рекомендувати парламенту  і в комітету  якщо не буде  заперечень  на наступний сесійний тиждень  розпочати нашу роботу з розгляду цього питання. Це буде правильне завершення питання щодо судової  реформи з боку парламенту…»

 Він це серйозно?

Тобто що, торги??

Одні працюють далі, а інших просто викинути на конкурси або на вулицю?

Тобто,  все-таки поділ за часом призначення і за підписом у посвідченні?

Отже буде  конкурс для  суддів, у яких поки що  не закінчились повноваження,   в обмін  на обрання тих, хто поки що без повноважень? 

Давайте ще раз людською мовою: комітет погоджується на нову редакцію п. 17 розділу 12 Перехідних положень Закону і підтримує проведення конкурсу для тих суддів, у яких на момент вступу Закону і Конституції в дію не закінчаться повноваження ( а це щоб ви розуміли близько 1000 чоловік, які у 2012-2013 роках вже проходили відкриті та прозорі добори перед призначенням на посади) за умови якщо парламент проголосує за обрання суддів, які з його ж вини не були обрані безстроково. 

Що ж виходить: за бездіяльність парламенту, який не хотів виконувати свою функцію щодо обрання суддів, повинні понести відповідальність та бути покарані (звільнені або відправлені на якийсь нікому не зрозумілий конкурс)інші судді, які вже третій рік працюють за себе і за тих, що без повноважень? І це при тому, що саме «п’ятирічки» з повноваженнями якраз і є тими суддями, хто такі відкриті конкурси вже проходив! 

Хтось геть злетів з катушок? Гадає, що у такий спосіб проведе реформу, використовуючи тисячу людей як розмінну монету у цій брудній грі? Тому що, зберігаючи poker face потрібно показати видимість «реформ» під обіцяне фінансування?? І додатково протягти своїх людей, у тому числі на вищі суди? 

Крім того, якщо інформація, що обговорюється вузькими колами про те, що міністра Петренка будуть лобіювати на крісло голови Верховного суду, підтвердиться, то нормальним людям в такій «оновленій по-новому» судовій системі робити більше нІчого.

Рівень цинізму зашкалює.... але саме так виглядає справжня ціна цієї реформи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]