Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2018 18:05

Страхове відшкодування в податковій звітності страховика - це обов’язок

В.о. начальника Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Страхування – надійний та зручний спосіб убезпечити себе від неприємних несподіванок та негараздів, що можуть трапитися у повсякденному житті та нести за собою іноді досить значні фінансові наслідки.

Для клієнта фізичної особи договори страхування зазвичай передбачають виплату страховою компанією клієнту коштів - відшкодування в обсязі заподіяної шкоди або отриманих збитків (понесених витрат), в межах визначеної договором страхової суми.

Крім того, існує й інший варіант співпраці фізичної особи та страхової компанії за якого страховик без фактичного перерахування коштів клієнту – фізичній особі оплачує вартість необхідних для подолання наслідків страхового випадку робіт чи послуг. Як приклад – оплата страховиком ліків безпосередньо на адресу аптеки, де клієнт їх отримає не сплачуючи коштів.

Важливо відмітити, що не дивлячись на те, отримує клієнт безпосередньо грошову компенсацію, або ж отримує відшкодування в іншій ніж грошова форма (як у випадку наведеному вище), вигодонабувачем за договорами страхування є саме фізичні особи-клієнти, визначені договором.

До того ж, будь яка отримана фізичною особою сума страхового відшкодування, у випадку, коли дотримані умови, визначені Податковим кодексом, є доходами, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО, а отже звільнені від оподаткування.

З іншого боку, для страхової компанії, яка здійснює такі страхові виплати фізичним особам-вигоданувачам, варто пам’ятати, що попри звільнення їх від оподаткування, та не зважаючи на форму (грошову або не грошову) виплати відшкодування фізичній особі, страховик має виконати покладені на нього Податковим кодексом обов’язок щодо відображення всіх без виключення страхових виплат за кожною фізичною особою у звіті за формою 1ДФ.

Крім того, важливо відмітити, що звільнення від оподаткування ПДФО страхових виплат на користь фізичних осіб страховиком, як податковим агентом, здійснюється лише за умови виконання умов, визначених статтею 165 Податкового кодексу, одна з яких - належним чином документально підтверджений страховий випадок. 

Отже, користуючись нагодою, нагадуємо страховим компаніям, що виплата страхового відшкодування, здійснена на користь вигодонабувача-фізичної особи, не важливо, в грошовій формі здійснена ця виплата чи у формі придбаних ліків, має знайти відображення у звіті про виплачені доходи що подається страховиком за формою 1ДФ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]