Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.07.2018 09:31

Чим загрожує виникнення податкового боргу

В.о. начальника Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Інколи фінансово здорові підприємства допускають утворення податкового боргу, не усвідомлюючи, які наслідки це для них матиме.

Як не дивно, доволі часто буває так, що у «фінансово здорових» та стабільних підприємств виникає заборгованість перед бюджетом по сплаті податків, зборів та платежів, що контролюються органами ДФС. В процесі спілкування з ними, несподівано для себе ми інколи з’ясовуємо, що далеко не всі платники податків знають або хоча б усвідомлюють наслідки такої заборгованості.

На жаль, наше законодавство лишає нам не так вже й багато інструментів і повноважень для примусового стягнення боргу. Органи ДВС, наприклад, мають у цій сфері набагато більше моживостей. Ми ж практично завжди мусимо доводити свою правоту у судах. Не так давно нам доволили стягувати борг по самостійно задекларованих грошових зобов’язаннях, який становить більше 5,0 млн грн, з рахунків у банках на підставі рішення керівника. І все ж усі усі подальші заходи - погашення боргу за рахунок майна чи дебіторської заборгованості - проводяться лише через суд.

Ми враховуємо законодавчі обмеження і постійно напрацьовуємо різноманітні методи, які б стимулювали боржників передбачати у своїх фінансових планах кошти на погашення податкового боргу.

Наприклад, існує механізм, який дозволяє нам в максимально короткі терміни змусити платника податків погасити борг перед бюджетом. 

Зверніть увагу: в разі виникнення податкового боргу вашому підприємству в той же день призначається податковий керуючий, який в межах ПКУ проводить опис майна - насамперед ліквідного - в податкову заставу.В першу чергу проводиться оцінка діяльності та аналіз специфіки функціонування підприємства-боржника, за результатами яких податковим керуючим обирається насамперед ліквідне майно (ст.91 ПКУ), як правило товари або продукція, які не мають ознак індивідуальності, визначених суттєвих відмінностей та найбільше реалізовуються підприємством при ведені своєї господарської діяльності.  Опис такої продукції може здійснюватись як на підставі даних, наданих платником, так і відповідно до звітності, наявної в органах ДФС.

Платник податків зберігає право користуватися таким майном з урахуванням обмежень, передбачених Податковим кодексом, та може реалізовувати його лише за згодою контролюючого органу, замінивши його на інше ліквідне майно такої або більшої вартості. В разі, якщо податковим керуючим описано готову продукцію, боржник має право реалізовувати її без згоди органу контролю, але за умови, що кошти, за вирахуванням заробітної плати та ЄСВ, будуть направлені боржником на погашення податкового боргу перед бюджетом.

Така реалізація постійно моніториться податковими керуючими Офісу ВПП ДФС, та в разі встановлення відчуження описаного майна без згоди контролюючого органу, до підприємства застосовується штраф у сумі 100% суми відчуження. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]