Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.05.2018 15:24

ТЦУ: незнання не звільнить від відповідальності

В.о. начальника Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Часто платники податків-фінансові установи не відображають контрольовані операції у звітах про ТЦУ. Якою б не була причина, відповідати їм за це доведеться

Спектр питань, з якими доводиться мати справу ревізорам-фахівцям Офісу при проведенні документальних перевірок фінансових установ, є досить широким та різноманітним – починаючи від правильності відображення компаніями податкових різниць і закінчуючи повнотою виконання банками функцій податкового агента при виплаті різноманітних доходів.

Проте, коло питань, що виносяться на порядок денний командою аудиторів, не обмежується лише перевіркою задекларованих показників податкової звітності.

Так, із імплементацією в українське законодавство поняття контрольованої операції, нерідко в ході проведення податкового аудиту виникає питання: а чи всі операції, що відповідають критерію контрольованих, платник податків у повному обсязі відобразив у звіті про ТЦУ?

Найчастіша відповідь на таке запитання – ні. Далеко не завжди платники податків-фінансові установи відображають контрольовані операції у звітах про ТЦУ достовірно й у повному обсязі. Навіть більше – маємо доволі випадків, коли вони взагалі не подають такі звіти.

Наприклад, нещодавно під час перевірки банківської установи, засновником якої є поважна іноземна фінансова група, було встановлено факти повного невідображення у звітах з ТЦУ проведених із пов’язаними особами операцій – відступлення права вимоги по кредитах та участі материнської компанії у ризиках, що несе український банк.

З огляду на виявлені факти, фахівці Офісу зафіксували порушення банком податкового законодавства – як у частині неподання звітів по ТЦО, так і у частині невідображення у звітах контрольованих операцій.

Звичайно, до банку було застосовано штрафні санкції, передбачені Податковим кодексом, що в повному обсязі було підтримано ДФС України під час розгляду апеляційної скарги банківської установи.

Тому дуже рекомендую банкам уважно вивчити статтю 39 Податкового кодексу і не соромитися звертатися за роз’ясненнями до своїх консультантів з приводу звітів про ТЦО та КО. Під час перевірок ми все одно зафіксуємо проблеми ненадання або наданя неправдивої інформації, якщо це матиме місце. Тож зверніть, будь ласка, увагу на ці різновиди вашої діяльності при складанні звітності. Це дасть змогу всім сторонам уникнути непорозумінь при співпраці та заощадити час для вирішення більш складних питань оподаткування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]