Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2023 13:35

Старт системи Є-Риба: суть і деталі

Тимчасово виконуючий обов'язки Голови Держрибагентства

Розпочинає роботу Єдина державна електронна система управління галуззю рибного господарства (Є-Риба). Коротко про неї.

Розпочинає роботу Єдина державна електронна система управління галуззю рибного господарства (Є-Риба), яка запроваджує декларування права на промислове рибальство та дослідний вилов в електронній формі. Це є новацією для України, тому хочу окреслити основні риси. 

Що це?

Експериментальний проект, впроваджений постановою Кабміну від 13.10.2023 № 1076 «Про реалізацію експериментального проекту щодо запровадження декларування права на промислове рибальство та дослідний вилов в електронній формі».

Електронна система створена «Офісом ефективного регулювання» та «Фондом Східна Європа» за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги, наданої в рамках проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах (TAPAS)». Далі вона передана Державному агентству меліорації та рибного господарства України для роботи. 

Яка суть Є-Риби?

Відтепер суб’єкти рибного господарства будуть декларувати право на промислове рибальство, дослідний вилов. Така декларація буде подаватися щороку, до 1 листопада.

Метою є отримання права на укладення договору на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах.

Такий новий метод розподілених квот добування (вилову) відповідно до встановлених лімітів спеціального використання водних біоресурсів буде відбуватися на наступний календарний рік і дозволить рибалкам розпочинати роботу одразу з 1 січня, без жодних бюрократичних затримок. 

Передбачена можливість подання виправлених декларацій у випадку допущення помилок чи настання суттєвих змін.

Чітко визначено список документів, які мають бути надані – зокрема, про сплату податків та обов’язкових платежів, про матеріально-технічну базу тощо. Це дозволить допускати до роботи лише добросовісних учасників галузі. 

Що зміниться?

Порядок розподілу квот буде трансформовано з ручного, непрозорого на місцях, на відкритий та зрозумілий. Він буде автоматичним та не залежати від людського фактору, унеможливить будь-які зловживання та необ’єктивні відмови. 

Сподіваюся, що старт Є-Риби прискорить розвиток вітчизняної рибної галузі та відповідно, стане новим кроком для України. А Держрибагентство, у свою чергу, буде продовжувати роботу із діджиталізації рибного господарства та запровадження кращих світових практик в українські реалії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]