Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2017 14:52

Чи продовжувати дозвіл на захоронення непереробленого сміття

Експерт з містобудування

Проект Закону 7127 пропонує перенести строки заборони захоронення неперероблених побутових відходів до 1 січня 2019 року.

Проект Закону 7127 пропонує перенести строки заборони захоронення неперероблених побутових відходів до 1 січня 2019 року.

В цьому контексті важливо згадати історію даного питання. В 2012 році були внесені зміни в Закон «Про відходи», якими передбачили заборону на захоронення необроблених побутових відходів з 1 січня 2018 року.  Ця норма вводилася в зв’язку з тим, що було заплановано реалізацію проекту «Чисте місто» та створення сміттєпереробних комплексів в десяти містах України. Тобто планувалось, що за шість років буде створено ринок переробки сміття. 

Того ж року господарську діяльність із захоронення побутових відходів віднесли до ринку природних монополій, а вже 2016 року новий Закон про НКРЕКП визначив захоронення побутових відходів як ліцензійну діяльність. Згодом 4 квітня 2017 року регулятор затвердив ліцензійні умови провадження господарської діяльності із захоронення побутових відходів. 

Ліцензійні умови визначають кадрові, організаційні, технологічні та спеціальні вимоги до захоронення сміття на полігонах. 

Тому внесений проект Закону жодним чином не гальмує створення ринку переробки сміття, а тільки дозволяє полігонам захороню вати сміття у 2018 році, а перевізникам законно вивозити побутові відходи на полігони. 

Зміни до закону «Про відходи» № 7127 – це запобіжник від суттєвого збільшення стихійних сміттєзвалищ у 2018 році.     

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]