Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.06.2018 15:35

Гоп-стоп або новий брендінг Приват Банку

Адвокат, кандидат політичних наук, член Ради адвокатів міста Києва

Стаття про механізм боротьби із некоректною поведінкою Приват банку.

        Навіть якщо ви чесний платник податків і не маєте проблем з банками, не брали кредитів і взагалі радісно будуєте плани на літо, це не означає, що у вас не буде проблем з Приват банком. Ніякої гарантії! У вас може виявитися далекий родич або свояк, який кредитувався в даному банку.

       Зрештою, - ваш сусід по будинку може взяти кредит у цьому банку, а страждати будете ви. Не вірите? Я теж так вважала! Скажу більше - я НІКОЛИ не була клієнтом Приват банка, не виступала поручителем за зобов'язаннями інших осіб в даній установі, а тому – навіть не могла уявити собі, із чим мені доведеться зіштовхнутись.

       А тепер розповім усе по порядку і, звичайно, про те, як потрібно боротися.  

      Все розпочинається з дзвінка з номеру 056 736 91 23 (29), вам відрекомендуються Ковальовим С.Г., фахівцем відділу проблемної заборгованості ПАТ КБ «Приват банк», який почне вас розпитувати про певного клієнта цього банку.  

        І неважливо, що вас може нічого не пов'язувати з цією людиною, що ви можливо бачили його востаннє років 10 тому на весіллі у тітки Маші. Для співробітників Приват банку так само неважливо і те, що їх дії підпадають під статтю 182 Кримінального кодексу України «Порушення недоторканності приватного життя», а саме – незаконне збирання, зберігання, використання конфіденційної інформації про особу (тобто – про вас). Адже – вас якимось чином пов’язали із боржником банку і саме вас хочуть примусити прямо чи опосередковано вирішити проблеми цього банку.     

     Не забуваємо також і те, що особа, яка вам телефонує, розкриває банківську таємницю щодо клієнта банку  – вам озвучують прізвище боржника та суму його боргу.   

       А якщо ви також є клієнтом Приват банку, з впевненістю стверджую, - будуть відслідковані усі транзакції коштів з вашої картки та здійснено обзвонювання усіх людей, яким ви перерахували кошти. На вас почнуть тиснути телефонними дзвінками. На ваших знайомих, родичів також почнуть тиснути. І при цьому – ви НЕ боржник і не маєте жодних зобов’язань перед Приват банком.        

        Можна не брати слухавку, можна заблокувати вхідний номер, але… ваш номер телефону буде поставлено на автоматичний роботизований набір: відповідати на такі дзвінки нема сенсу, адже ви будете відповідати в пустоту. Але – до вас ніхто не зможе додзвонитись! Головна мета «спеціалістів» Приват банку – перетворити на жах ваше життя, погрожувати вам, оперувати фактами (яке в вас авто, хто ваші діти), телефонувати вам на роботу.   

       І все це робиться з однією метою – ви маєте зрозуміти, що жах припиниться тільки тоді, коли ви примусите боржника прийти в найближче відділення банку. Для чого увесь цей цирк?   

      Пояснюю, - скоріш за усе пред’явити вимогу щодо погашення заборгованості боржнику Приват банк НЕ МАЄ законних підстав. Ймовірно – пропущені строки позовної давності або існують інші причини. Саме тому, Приват банк, який за словами його працівників «державний банк, якому усе дозволено» і вдається до таких незаконних дій. Дуже цікава думка Національного банку України як регулятора з приводу такого нововведення – в нас дійсно Приват банку усе можна? Ми для цього боремось за європейські цінності?     

       Отже, як ви маєте вчинити у такій ситуації?    

       І не сподівайтесь, що дзвінки припиняться. По-перше, переконайтесь, що ваш телефон має функцію запису розмови або скачайте відповідну програму в Інтернеті. Відтепер усі ваші дзвінки будуть записуватись, а ви можете збирати докази.

        При кожному вашому спілкуванні наголошуйте на тому, що ваша розмова йде під запис. Придбайте новий номер телефону та повідомте про нього кому вважаєте за потрібне, адже – за декілька днів старий номер телефону доведеться відкласти. Так, це не зручно, але близька 1000 вхідних дзвінків в день з автодовзонювання – і ваш телефон це марна річ, а ви позбавлені звичного режиму життя.    

      Після чого набираєте номер Приват банку 3700 та чекаєте на зворотній зв'язок. У разі, якщо ви не є клієнтом банку (моя ситуація) в жодному разі не виконуйте вказівку їх оператора про «відкрити та відразу ж закрити картку» у них в банку. Таким чином – Приват банк легально отримує ваші персональні дані. В моєму ж випадку, оскільки я не є клієнтом цього банку – було порушено Закон «Про захист персональних даних», було відслідковано моє місце роботи та мій сімейний стан. Я не перебуваю у шлюбі, проте – мені було повідомлено, що «…за наявною в них інформацією я одружена».   

       Після звернення на 3700 таке ваше звернення реєструють (обов’язково запишіть номер звернення), і протягом доби вам передзвонять для того, аби повідомити, що … дзвінки припинятись не будуть та на вас будуть тиснути до тих пір, допоки їх боржник не погасить свій борг.

     Запис про таку «відданість» банку по відношенню до вас зберігаємо, замінюємо телефонну карту і готуємо Заяву до поліції про вчинення кримінального правопорушення за ч.1 ст. 182 КК України (порушення недоторканості приватного життя), ч.2 ст.355 КК України (примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань). А якщо у розмові (й таке буває) з вас вимагають заплатити борг за іншу особу – додаємо ч.2 ст. 189 КК України (вимагання).    

  І напевно, сама найголовніша порада – подумайте над тим, чи варто залишатись клієнтом такого банку. Адже – за необхідності, уся інформація про вас буде досліджена та використана не у ваших відносинах із банком, а у будь де і будь для чого. Тож - Ви готові до цього?        

П.с. особисто я буду боротись за моє законне право на недоторканість мого приватного життя! 

з повагою до Закону, адвокат Дідковська Ірина.     

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]