Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.12.2012 21:49

Просто втомився від демагогії

Експерт з енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики

Довго не хотів долучатися до розмови про питання мови. Але останнім часом те, що відбувається навколо цього питання, починає нагадувати погану гру художнього гуртка.

Довго не хотів  долучатися  до розмови про питання мови. Але останнім часом те, що відбувається навколо цього питання, починає нагадувати погану гру  художнього гуртка
Не менш дев'яносто відсотків повідомлень присвячені питанню на якій мові розмовляти депутатам, чиновникам, фахівцям. Про зміст розмов  кажуть  десять відсотків. Це нагадує театр абсурду.  Час  кричати "Караул, грабують!", але виявляється важливо ,  якою мовою кричати. Якщо кричати російською мовою, то це означає "Заслужив". А якщо кричати українською мовою, то  "Патріот та борець з режимом". 
Але ж дійсно "КАРАУЛ!". 
Треба щось робити  реальне . Невже   економічні інструменти можуть бути запропоновані тільки українською мовою? Це означає, що Україна передрікає
 себе на те, що не може залучити грамотних економістів, фінансистів, технічних фахівців для роботи в Україні.  Праці  на рівні Держави,  а не у приватному бізнесі. Тому все одно, хоч тунгус, головне голова була б на місці.

Фахівець ,  який пояснює свою позицію однією з шести офіційних мов Організації Об'єднаних Націй ,  не буде "почутий" тільки тому, що він не  розмовляє або погано розмовляє  українською мовою.  Не важливо , що кажуть, головне якою мовою висловлюють свої думки. Панове, це абсурд. Це шлях в нікуди. 
Відразу відкидаю звинувачення, що покриваю демагогів українофобів. Будь-які демагоги це не фахівці, хіба що в демагогії.
Відчуття, що велика частина влади  та  опозиції не можуть запропонувати суспільству нічого крім цієї надуманої  "гри про мову". Але суспільство хоче жити в сучасній, безпечн ій  країні, що розвивається, і мати гідний рівень життя. Мені шкода, що "слуги народу" витрачають час і гроші народу на з'ясування мовного питання. Постійно його загострюючи для нівелювання економічних питань суспільства до влади.
Потрібно визначити пріоритети.  Неконкурентна  економіка, падіння рівня життя, погіршення безпеки громадян, правове беззаконня, погана екологія - це пріоритети. 
Якщо знайдеться " іншомовний ", який чітко розповість і навчить, що і як робити для виходу з ситуації, то важаю, в цьому випадку треба поставити десяток перекладачів до того запрошеного фахівця для тих, хто не хоче "розуміти" сказане.  Чи треба продовжувати кричати "Розмовляй українською"? Або слухати тих, які гарно розмовляють українською, але  нічого не роблять проти розвалу країни? 
Згадую Голову однієї патріотичної організації, який будучи на високій посаді, примудрився розвалити довгостроковий контракт на найдешевший газ для України з азіатської країни. Потім почалася низка дурниць. Я не пам'ятаю вибачень перед народом України від цієї патріотичної організації за свого лідера. А розмовляв він виключно українською, і розумів тільки українську. Перекладача завжди вимагав.
Збиток Україні від одного такого "патріота" дорівнює армії справжніх ворогів. Не треба робити ворогів з громадян України тільки за те, що вони розмовляють мовою своїх батьків. Так вийшло. Час усе розставить на свої місця.
Потрібно об'єднувати суспільство для пошуку шляхів виходу з ситуації, що склалася в країні, у тому числі завдяки демагогам всіх кольорів і відтінків. Об'єднувати всіх, у кого є розум і сили для облаштування Державизапрошувати і збирати справжніх фахівців у різних галузях економіки,  а українська мова не загине, не треба  цим спекулювати.

Буде Держава, буде і мова.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]