Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.08.2012 12:12

ЕНЕРГЕТИЧНИЙ НАПИТОК vs енергетичний напиток

Адвокат, юрист

приклад, порівняльної реклами та недобросовісної конкуренції

На одному із білбордів обласного центру України, розміщена реклама. Зміст зводиться до такого: картинка з однієї сторони мотоцикл, з другої дитячий велосипед, з низу напис "ЕНЕРГЕТИК (назву спеціально не вказую) а всі інші лише намагаються ним бути" (слоган також також не цитую спеціально, але зміст передано).
       Даний приклад є чудовою ілюстрацією порушення норм закону про рекламу та про конкуренцію.
Відповідно до закону про рекламу, є такі правові моменти:
реклама - інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару; 
порівняльна реклама - реклама, яка містить порівняння з іншими особами та/або товарами іншої особи; 
Відносини, які виникають у зв'язку з порівняльною рекламою, регулюються законодавством України про захист від недобросовісної конкуренції. Відповідальність за неправомірне порівняння в рекламі несе рекламодавець. Рішення щодо визнання порівняння в рекламі неправомірним приймають органи державної влади, визначені у статті 26 цього Закону. 
Відповідно до закону про захист від недобросовісної конкуренції, є такі правові моменти:
недобросовісною конкуренцією є будь-які дії у конкуренції, що суперечать торговим та іншим чесним звичаям у господарській діяльності. Недобросовісною конкуренцією є дії у конкуренції, зокрема визначені главами 2 - 4 цього Закону. 
Порівняльною є реклама, що містить порівняння з товарами, роботами, послугами чи діяльністю іншого суб'єкта господарювання. Не визнається неправомірним порівняння в рекламі, якщо наведені відомості про товари, роботи, послуги підтверджені фактичними даними, є достовірними, об'єктивними, корисними для інформування споживачів. 

Відтак за законом про рекламу, наступає відповідальність штраф у розмірі п'яти кратному вартості реклами, за законом про захист від недобросовісної реклами - штраф у розмірі до п'яти відсотків доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) суб'єкта господарювання за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф та обов'язок  припинити недобросовісну рекламу (зняти рекламу).




Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]