Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2011 17:24

НОВЕ v.s. СТАРЕ у законі Про виконавче провадження

Адвокат, юрист

Строк здійснення виконавчого провадження не змінився, це добре чи це погано? А хто запитує, стягувач чи боржник ? Для кожного своя відповідь.

09 березня 2011 року вступила в дію нова редакція закону "Про виконавче провадження".  З цього приводу було багато публікацій, більшість з них позитивно оцінили нову редакцію закону, але були й такі, що оцінили і мінуси.
Як стара так і нова редакція закону визначає строк здійснення виконавчого провадження. 
У ст. 30  (ст. 25 стара редакція) закону про виконавче провадження визначено, що державний виконавець зобов'язаний провести провести виконавчі дії з виконання рішення протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, а з виконання рішення немайнового характеру - у двомісячний строк. 
Фактично законодавець не змінив строку здійснення виконавчого провадження.
При цьому державному виконавцю було надано ряд нових повноважень, доступ до різних реєстрів і тому подібно, але строк не скорочено.
Виникає питання, чому не зменшено строк???
Зрозуміло, що стягувач зацікавлений якомога швидше отримати виконання рішення суду, а боржник - протилежне. Якщо ж боржник добросовісний, то він виконає рішення суду у строк добровільного виконання рішення суду, якщо ні то буде відтягувати момент виконання рішення суду до останнього моменту (останнього дня шести місячного строку, а по можливості і довше).
Боржник, який не хоче виконати рішення суду буде будь якими способами старатись не виконати рішення суду. Якщо ж у законі про виконавче провадження визначено строк 6 місяців для здійснення виконавчого провадження, то і державний виконавець не буде особливо спішити його виконувати (навіщо поспішати, ще ж є 6 місяців).
За таких умов боржник має надію, шанс уникнути виконання рішення суду, скориставшись ситуацією, що склалась.
Стягувач у такій ситуації може лише надіятись на порядність державного виконавця (боржник для стягувача вже точно ніколи не буде порядним), який здійснить виконавче провадження достроково (до спливу 6 місяців), або буде активно писати скарги і запити до всіх рівнів органів Державної виконавчої служби (в меншій кількості випадків це допомагає).
На мою думку, варто переглянути  закон про виконавче провадження в цій частині та внести відповіді коректив.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]