Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2013 20:16

Фрілансер: оподаткування доходів

Адвокат, юрист

Залежно від певних обставин та розміру гонорарів фрілансери рано чи пізно задумуються, а що із податками? До мене вже зверталось декілька осіб, фрілансерів із описом ситуації та питанням, а що із податками, які штрафи і тому подібно.

Українське законодавство не містить терміну «фрілансер», а тому звернемось до Вікіпедії. Фріла?нсер (англ.  freelancer , вільний  митець ) — вільнонайманець, який сам шукає собі проекти, може одночасно працювати на декілька фірм. В Україні фрілансерами переважно називають людей, що виконують будь-яку роботу через мережу  інтернет   віддалено.

            Як правило кошти фрілансери отримують кошти на рахунки у банку інколи на електронні гаманці. Залежно від певних обставин та розміру гонорарів фрілансери рано чи пізно задумуються, а що із податками? До мене вже зверталось декілька осіб, фрілансерів із описом ситуації та питанням, а що із податками, які штрафи і тому подібно. Не вірете? На різних форумах у мережі Інтернет часто піднімаються такі питання і обговорюється ця проблема. Навіть податкова служба України зацікавилась фрілансерами та їх електронними гаманцями, ось одна із статей.

            Кожна ситуація є індивідуальною, але я опишу дві найбільш стандартні ситуації.

Перший варіант. Фрілансер робить по одинокі проекти (1 – 2 на місяць, квартал) для замовників із України або закордону, як правило це додатковий дохід до основного зарплати, кошти отримує або на рахунок у банку в т.ч. картку банку або на електронний гаманець звідки виводить на рахунок у банку.

Що робити із податками ???

Найперше визначимось, чи ваша діяльність є підприємництвом ?

Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність , що здійснюється  суб'єктами господарювання   (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання  прибутку . (ст.. 42 господарського кодексу України)

Якщо ви надаєте послуги ( а саме це найчастіше і роблять фріласнери) ви можете їх надавати як Фізична особа – підприємець (інколи називають приватний підприємець – далі по тексту ФОП) або як фізична особа.

Поняття систематична у ст. 42 ГК України є не визначеною, а тому 1 -2 пректи на квартал, це не ще не підприємництво. Проте Кодекс про адміністративні правопорушення містить статтю, про накладення штрафів при здійсненні підприємницької діяльності без реєстрації ФОП. З іншої сторони ФОП чи ФО впливає на ставку податку (розмір % податку – про це нижче)

Є і інша сторона медалі  - зареєструвавши ФОП треба подавати звіти, платити податок та єдиний соціальний внесок.

З іншої сторони – Цивільний кодекс України надає право особі надавати послуги на підставі договору.

Я рекомендую так, якщо у вас 1 – проект у звітному періоді (кварталі) – то реєструйте ФОП так спокійніше спати перед контролюючими органами в т.ч. податковою. (нижче наведу деякі цифри щоб розуміти про економічну сторону справи)

Отже, якщо ви не зареєстровані ФОП, але бажаєте платити податки – щоб спати спокійно, то необхідно:

-       Подавати щорічно декларацію про доходи – подається до 1 травня за звітним (за 2012 рік подається до 01 травня 2013 року),

-       Якщо вам платись кошти юридична особа із України, то податки із нарахованих вам коштів – оплачує ця юридична особа (і ці кошти вам не потрібно декларувати у декларації)

-       Якщо вам платить кошти фізична особа із України, то податки із нарахованих вам кошів оплачуєте ви самостійно (і ці кошти вам треба декларувати у декларації)

-       Якщо вам платить кошти юридична особа із закордону України (нерезидент) або іноземець ,то податки із нарахованих вам кошів оплачуєте ви самостійно (і ці кошти вам треба декларувати у декларації).

Щодо розміру податків – стандартна ставка податку становить 15% від суми доходу, проте на суму що перевищує 10 мінімальних зарплат (10 * 1147 грн = 11 470 грн) ставка податку становить 17%.

Податок платиться після подання декларації.

Фізична особа не платить єдиного соціального внеску. (детальніше про нього нижче)

 

Другий варіант. Фрілансер робить часто проекти (1 – 2 на тиждень) для замовників із України або закордону, як правило це основний дохід, кошти отримує або на рахунок у банку в т.ч. картку банку або на електронний гаманець звідки виводить на рахунок у банку.

            В такому випадку вам однозначно треба реєструватися ФОП. При реєстрації ФОП Вам необхідно зареєструватись на єдиний податок, найкраще на 3 групу (до 20 найманих осіб, до 3 мільйонів дохід, можливість працювати із юридичними особами). Податок ви оплачуєте від суми тої яку отримали на рахунок (кошти на електронний гаманець не варто отримувати, бо всі рахунки приватного підприємця діють після їх реєстрації у податковій, єдиний випадок якщо електронний гаманець підв’язаний до рахунку у банку який у свою чергу зареєстрований у податковій).

            Ставка податку становить 5% від суми коштів, яку ви отримали на рахунок. Податок ви оплачуєте що квартально, так само що квартально подаєте звіт до податкової. Крім цього що квартально оплачуєте єдиний соціальний внесок до пенсійного фонду (мінімальна зарплата (1147 грн) * 34,7% = приблизно 400 грн).

            Якщо ви надаєте послуги за кордон (іноземним фірмам або іноземцям), то кошти ви отримуєте як правило у валюті. Відповідно до постанов Національного банку України, 50% від суми валюти ваш банк одразу переведе у гривню за курсом НБУ, другу половину банк переведе на гривню за вашою вимогою, банк не видасть вам валюти готівкою, податки із таких гонорарів ви платити виходячи із курсу НБУ на день отримання готівки.

            Крім цього, для отримання коштів вам необхідно буде надати до банку контракт та акт наданих послуг, без цих документів банк не зарахує кошти на ваш рахунок. І ще один момент, якщо різниця між наданням послуг та отриманням коштів більше 90 днів, то із вас буде стягнуто пеню за кожний день прострочки (є моменти юридично як не допустити сплати пені). Крім цього, якщо сума більше 15 000,00 грн. оплати одноразово, то банківська установа зобов’язана провести дії щодо ідентифікації клієнта та встановити чи такі дії не є легалізацією доходів.

Повторюю, що дані варіанти є типовими, а на практиці дуже часто бувають нюанси.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]