Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2018 16:35

Міжнародні освітні проекти - вікно у світ для українських школярів

Вчитель англійської мови II категорії Технологічного ліцею "Ліко", тьютор та керівник гуртка "Amazing English Theatre"

Ваша дитина бере участь у міжнародних шкільних проектах? Якщо ні, то сміливо міняйте школу, ліцей, гімназію. Саме так, вам не почулося.

Ваша дитина бере участь у міжнародних шкільних проектах? Якщо ні, то сміливо міняйте школу, ліцей, гімназію. Саме так, вам не почулося. Адже міжнародні проекти — це не просто модний тренд, а обов’язковий елемент навчального процесу, який дозволить вашій дитині з легкістю адаптуватися в глобальному світі, знайти нових друзів за кордоном, набути актуальних знань і навичок, а також увійти в дорослий світ готовою до самореалізації. 

Виклики, що стоять сьогодні перед шкільною освітою, є спільними для усіх країн — США, ЄС, Азії й України. Тому цілком логічно, що відповідати на ці глобальні виклики освітянам різних країн треба спільно. Один із інструментів на шляху до цього — міжнародні проекти, які несуть безліч користі як для школярів, так і для вчителів. 

Для учнів міжнародні шкільні проекти — це, передусім, можливість зануритися в іншомовне середовище, підвищити свою мотивацію до вивчення іноземних мов, познайомитися з культурою іншого народу, розширити уявлення про світ. Для вчителів — це чудова нагода поділитися досвідом з колегами, пізнати нові можливості для викладання та розширити власний світогляд. Такі проекти також сприяють налагодженню особистих контактів між педагогами та молоддю, яка залучена до цих проектів. А особисті контакти між людьми завжди сприяють покращенню відносин як між країнами, так і порозумінню між народами. 

Сьогодні існує ціла низка міжнародних проектів, до яких долучаються українські вчителі та школярі. Звісно, найбільш популярними є проекти обміну з вивчення іноземної мови. Їх координують такі відомі у світі організації, як Британська Рада, Ґете-Інститут, Французький інститут. Але все не обмежується лише мовами. 

Наприклад, проект під назвою «Демократична школа», у якому беруть участь понад 100 шкіл по всій Україні. Він підтримується Центром Вергеланда, що фінансується урядом Норвегії. Ця програма спрямована на формування в учнів громадянських і соціальних компетенцій — діти вчаться поважати права людини, бути соціально відповідальними громадянами, дбати про суспільний інтерес. Адже сучасна освіта — це не просто передача знань, а й формування соціально відповідальної особистості. 

Існує доволі багато невеликих проектів, які координуються посольствами різних країн. Зокрема, МАШАВ — проект Посольства Ізраїлю в Україні. Також варто згадати проект екологічної грамотності за підтримки посольства Швеції. Такі проекти мають на меті забезпечити своїх учасників знаннями, які вони зможуть застосовувати в різних сферах у своїх країнах, тим самим покращуючи загальний рівень життя на планеті. 

У зв’язку з євроінтеграційними процесами ми можемо сміливо очікувати, що кількість таких проектів в Україні буде зростати, проте наразі вони сфокусовані переважно на вищій освіті. Наприклад, «Еразмус плюс» — це програма обміну студентами, викладачами та науковцями у Європі. Учасники програми отримують можливість навчатися, проходити стажування чи викладати в іншій країні-учасниці. Члени Єврокомісії назвали «Еразмус» найуспішнішою освітньою програмою ЄС і важливим інструментом боротьби з молодіжним безробіттям. 

Для розвитку української школи вкрай важливо, щоб з’являлося більше міжнародних проектів, спрямованих не тільки на підтримку вищої освіти та науки, а й шкіл, оскільки це підвищує рівень володіння іноземною мовою дітей та вчителів, підвищує їхню мотивацію до саморозвитку. І ,зрештою, сприяє входженню України до глобального світу в якості повноправної учасниці та співтворця позитивних змін. 

Тож не варто зволікати — адже ті з батьків, хто покладається на стандартну освіту, яка, відверто кажучи, не встигає за змінами, ризикують залишити майбутнє своїх дітей напризволяще. А ті вчителі, що звикли працювати за старими методиками, втрачатимуть компетенції та прирікатимуть своїх учнів на низький рівень адаптації у світі, що стрімко змінюється. Час виховувати дітей «громадянами світу» — дати їм найкраще з можливого на сьогодні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]