Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2018 16:15

Її Величність Швачка

Громадська діячка, Президент Національного партнерства в легкій промисловості України

Цікаво, в наш час в Україні в легкій промисловості важливим є не стільки бренд, продукт, ідея, виробничі потужності чи навіть інвестиції! Самим важливим фактором є робітничий потенціал.

Цікаво, в наш час в Україні в легкій промисловості важливим є не стільки бренд, продукт, ідея, виробничі потужності чи навіть інвестиції! Самим важливим фактором є робітничий потенціал.

Враховуючи те, що сьогодні біля 60 світових брендів шиються в Україні по давальницьких схемах, зараз в військовий час необхідно багато військової форми, шалений бум на нові дизайнерські бренди,-  роботи в галузі вистачає.

Така неймовірно популярна професія дизайнер одягу, скільки модних тусовок, показів! І всі по колу шукають майстрів, конструкторів та технологів. Все рухається по ритмічній спіралі: всі всіх знають, бо колись хтось з ким працював, персонал часто переманюють, тому що дефіцит кадрів, а  людині притаманно шукати кращої долі.

Впливовим фактом є зарплата, яка в галузі по Україні коливається від 4 до 18 тис гривень. В промислових містах, таких як Хмельницький, Харків, Одеса, Львів переважно працюють цехи від 20-50 працівників на потоках. Вже майже не залишилось тих величних монстрів, на яких працювали сотні працівників. Умови праці досить сприйнятливі: тепло, світло, сучасне обладнання. Хоча серед невеличких дизайнерських брендів є тенденція співпраці з надомницями - майстрами, які беруть роботу до дому.

Нещодавно  поспілкувалась з одним із наших технологів, який працював на німецькому заводі в Марокко. Я декілька днів була під враженням від почутого. «Европейські цінності» з німецькою пунктуальністю на сучасній фабриці у використанні  дитячої праці! Діти від 8 до 14 років, які працюють на потоках та мають такі ж норми, як і дорослі!  Найменша провина, запізнення на 2 хвилини – звільнення.  Саме цікаве, що наші заробітчани працюють на таких фабриках в Європі чи інших країнах, в неймовірних умовах, часто руйнуючи свої сім’ї та долі за кошти, які можна заробити і в Україні. Так, працюючи більше ніж 8 годин і звичайно не у всіх професіях і не у всіх регіонах. Але переважно в легкій промисловості саме кваліфіковані швачки зараз дорожче золота. 

Серед багатьох професій для жінки, саме вміння шити, ніколи не залишить її чи її родину голодною. Це не означає, що треба постійно на когось працювати. Можна отримавши досвід, відкрити невеличку справу у вигляді ательє по ремонту  чи пошиву одягу для клієнтів, брати невеликі партії до дому, суміщаючи зручний графік із доглядом за родиною. Та як би там не було, саме цю професію ми готові підвести на п'єдестал,  для нас вона справжня «Її Величність Швачка». Статуетку з таким написом отримують переможці всеукраїнського конкурсу «ПРОРИВ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ», який цього року пройде в Харкові - столиці нашої галузі.  Цей проект був створений для популяризації цієї професії, професійно-технійчної освіті, облагороджування робочих професій в суспільстві  та вже три роки відкриває нові грані талантів та безліч можливостей для співпраці.

На сьогодні дипломи про вищу освіту за спеціальностями, яких є профіцит на ринку праці, впевнено відстають від цінування професійних навичок та вмінь.  Досить швидко можна отримати робочу професію, впевнено стати на ноги та  при бажанні вдосконалюватись та вчитись далі.

Я особисто впевнена, що кожна дівчинка, яка мріє про долю відомого дизайнера, має розпочати  з того, щоб самій навчиться шити. Тільки так при наполегливій праці через певний час вона відчує на своїй голові корону успіху!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]