Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.10.2010 09:57

Чому 5-му каналу потрібно експериментувати з форматом

Політичний консультант

Не критикують той канал, який нічого не робить - його просто не дивляться.

Мені дуже рідко подобаються власні матеріали. Але, як кажуть, після ефіру хіба що у курилці можна соплі жувати. Одного разу вийшло так, що пережовували мій матеріал. Його жував мій начальник: щось я не згадав, десь міг би краще написати і закінчити можна було по-іншому. Цей начальник власне начальником став зовсім недавно. Він із собою привів багато «молодих і перспективних». Ці «молоді та перспективні» також щось підтакували йому, хоча самі майже нічого не робили.  Вислухавши «цінні  поради» я сказав, що легко критикувати того, хто щось робить  і неможливо критикувати того хто нічого не робить. Після цього «цінні поради» припинилися, а я написав заяву на звільнення за власним бажанням.

Всю цю історію розповів не тому, що захотілось поділитися тим, що було років три тому. За останній тиждень на різних форумах та сайтах зустрів чимало негативу (слово «критика» не дуже підходить) щодо колег з 5-го каналу. 

Раніше, в одному блозі на "Ліга.net", прочитав  розлогу думку щодо того як Лариса Губіна нечемно веде себе в ефірі із гостями. Виникає питання: а як вона повинна себе вести? Заглядати у десна політику та цілувати його нижче пояса? Її роль «кусати». А «кусючих» на українському телебаченні не так вже і багато. До речі, «кусючих»  на  5-му з кінця листопада має стати більше: в ефір все таки повертається Анна Безулик. Вона кусатиме політиків з понеділка по четвер. Принаймні, так заявляє керівництво 5-го каналу.

Також «фахівці» широкого профілю розкритикували програму «Вечір на 5-му». Основна критика була через двомовність. Мовляв – підлабузники «прогнулись под изменчивый мир».  Якщо чесно, спекуляції на тему двомовності мене, мяко кажучи, трішки кумарять. Якби це сталося на державному каналі – тоді щодо цього варто було піднімати галас. А 5-тий канал є комерційним і менеджменту вирішувати якою мовою видавати продукт. Якщо вонипорушили умови ліцензії – тоді отримають по голові від Нацради. Хоча, як на мене – попередження від Нацради – слабкий аргумент. Для будь-якого теле- та радіомовника найстрашніше покарання – це «мінус» у рейтингу. Якщо не подобається – перемикайте канал, беріть інформацію з іншого теледжерела. В іншому випадку всі негативні заяви нагадують анекдот, коли плакали і продовжували їсти кактус.

Мені неодноразово доводилося вислуховувати критику щодо використання мною нерідної мови. Спочатку багато знайомих, які вважали себе патріотами, дорікали, що я працюю на каналі, який веде мовлення російською. А коли пишу якийсь матеріал російською – обовязково, ці ж знайомі, заховавшись за ніками, змішають мене з багнюкою. Чесно, набридло! Тим більше, що патріотизм вимірюється не тим якою мовою ти вимовляєш слово Батьківщина. У мене є знайомий, який ні слова не може звязати українською, але він готовий горлянку розірвати тому хто скаже, що Україна окраїна північного сусіду.

З понеділка, 5 канал, якщо чесно, мене розчарував… Я так зрозумів, що експеримент із форматом на 5-му закінчився?! А вільне та легке спілкування (нехай поки що не зовсім досконале)  на політичні теми припинилося?!  Оскільки, на цьому тижні виходить передвиборчий телемарафон у звичному форматі.  Телемарафон – річ потрібна. Але, я повернуся до того з чого почав: критикують тих, хто нічого не робить.

5-му каналу потрібні зміни. Не кажу, що «Вечір на 5-му» був з технічної та творчої сторони ідеальним, але це була спроба щось змінити.  А зміни потрібні. В інформаційній ніші вже стало затісно. Окрім 5-го це поле активно освоїв  24-канал, освоює « ONEnews » і планує освоювати ТК «Україна». Кілька місяців тому спілкувався з однією людиною. Він якраз прикупив собі канал і думав як дешево стартонути і швидко почати заробляти гроші. Цей бізнесмен вирішив піти інформаційним шляхом, який вторував 5-тий канал.

Тому не треба боятись експериментувати із форматом.  Якщо щось не виходить – це можна змінити. Якщо критика аргументована – її потрібно враховувати. І головне: не критикують той канал, який нічого не робить - його просто не дивляться.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]