Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2010 20:09

Вплив Льовочкіна на Президента є максимальним

Політичний консультант

Із Нестором Шуфричем домовлялися про коротке інтерв’ю. Він поспішав на літак. В екс-рятувальника почалася довготривала відпустка. Але говорили довше, аніж домовлялися...

Із Нестором Шуфричем домовлялися про коротке інтерв ю. Він поспішав на літак. В екс-рятувальника почалася довготривала відпустка. Але говорили довше, аніж домовлялися. Формат програми «Факти» не дозволяє видати все, що записав, тому вирішив розмістити це інтерв ю у власному блозі. Багато в чому Нестор Шуфрич повторювався. Зокрема, весь час розмова зводилася до двох персон: Віктора Балоги та Сергія Льовочкіна.

 І своїми заявами, і своєю поведінкою екс-міністр намагається продемонструвати, що його не потрібно працевлаштовувати. Він відмовився від посади  радника Президента, але не встиг відмовитися від посади заступника секретаря РНБО. Про те, що Нестор Шуфрич пішов працювати в РНБО, озвучив його друг Андрій Клюєв. Щоб не ображати друга із Ради нацбезпеки та оборони, він планує піти одразу, коли вийде з відпустки. Єдиний позитив - звільнення Нестора Шуфрича дало змогу укласти мирову із Раїсою Богатирьовою. Відставка зняла напругу, яка виникла між ними після того, як вона пішла працювати у команду Ющенка. Раїса Богатирьова по-людськи поспівчувала Нестору. Після цього їй подали руку брати Клюєви. Не знаю, так було це чи ні, але ті, хто був на президентському дні  народженні переконують, що саме так і було.

    • -         Ви один із небагатьох, хто залишився з Януковичем, коли інші його залишили. У 2004 році стали представником кандидата в Президенти у ЦВК, коли з цієї посади «пішов» Степан Гавриш. Що змінилося?...
    • -          Ти ж ходиш  на брифінги до Віктора Федорович? От і постав йому це питання. Мені некоректно говорити за Президента. Кожен має відповідати за себе. Я з відкритою душею і сміливим поглядом дивлюся у вічі будь-кому. Я нікого не зраджував. Спокійно пройшов цей шлях. Є політична кон’юнктура. Можна ставити питання: як можна міняти Шуфрича на Балогу?...
    • -         Ще не поміняли і навряд чи поміняють...
    • -         Так! Вийшло як в анекдоті: «І корову не отримали, і перед партизанами якось незручно». (сміється) Я хотів би вірити,  що фракцій більшості залишаться принциповими щодо Балоги, який катував нас у 2005 році, без перебільшення, і він не отримає довіру парламенту....Я розумію, що треба збільшувати більшість. Я приймаю це політичне рішення. З одного боку, є людське сприйняття - і це для мене непросто. Але як політик я до цього ставлюся із розумінням.
    • -         Як ваші колеги сприйняли відставку?
    • -         Я вдячний товаришам по партії за реакцію і ставлення до мене після відставки. Я був вражений ставленням моїх опонентів, яким я опонував декілька років - це і Сергій Тігіпко (в ефірі телеканалу ICTV Сергій Тігіпко заявив, що шкодує, що Нестора Шуфрича звільнили,  адже йому було приємно з ним працювати ) і Раїса Богатирьова (Шуфрич голосував за виключення її з партії, коли вона пішла працювати секретарем РНБО)... Вона мій керівник... Хоча зрозуміло, що  ми навряд чи будемо працювати довго разом, навіть формально. Зрозуміло, які будуть мої дії після відпустки 6 вересня. На Дні народження Президента вона підійшла обняла і сказала що розуміє цю непросту ситуацію.
    • -         Наскільки я зрозумів, після відпустки Ви одразу пишете заяву про відставку?
    • -         Давайте зупинимося на тому, що я знаходжусь у відпустці... Я не можу дозволити, щоб хтось  вважав, що Шуфрич пішов по переводу. Ну, добре! Цю ситуацію вирішили. Знайшли певні компроміси... Шуфрич відволікається на дзвінок, відповідає і просить передзвонити через 5-ть хвилин. По-людськи мені складно, але розумію, що більшості потрібно додаткових  11 штиків, і розмінною монетою стала посада  МНС. Я  знаю, що йде мова ще по кількох міністерських посадах.
    • -         Що саме шкода покидати в міністерстві?
    • -         Колектив. Якби зараз почав перелік того, що почали робити, то це зайняло б багато часу. Головне, що зробили, - це зберегли міністерство з надзвичайних ситуацій. У мене була розмова з Президентом, керівництвом уряду... Були гарячі голови.... Віктор Балога, коли був главою Секретаріату Президента, хотів  ліквідувати МНС і об’єднати його з МВС. Я сподіваюсь, що до цього не дійде. Була підтримана моя ініціатива щодо розширення міністерства… На сьогодні необхідно зменшити кількість Збройних сил України, а МНС потрібно додатково розгорнути центри швидкого реагування. Тому є необхідність додатково знайти 10 тисяч чоловік. Звільнені зі ЗСУ могли б стати рятувальниками.
    • -         Ваша роль у місцевих виборах? Будете брати участь?
    • -         Почнуться вибори і побачимо. Зараз складно говорити...
    • -         Вони вже почалися.
    • -         Формально вони почнуться, якщо не помиляюся, за 45 днів... Я відверто скажу, що не бачу себе у цих виборах. Мандат депутата місцевої ради мене навряд чи буде приваблювати. На місці мають обиратися регіональні лідери. Щодо участі у якості, в якій ви звикли мене бачити під час виборчої кампанії (агітатора), то тут є питання із зрозумілих причин... Ті, хто ініціював відставку, нехай їдуть і агітують...
    • -         Тоді де буде Шуфрич, коли повернеться з відпустки?
    • -         Якби й хотів, то  не зміг зникнути з політики. Я залишусь у ній. Зараз я спостерігаю, що відбувається у нашій партії, і аналізую те, що відбувається. До певного  часу я ніс відповідальність за дії нашої команди. Я людей закликав голосувати за Президента Януковича попри те, що зараз кажуть, що Президентом є Сергій Льовочкін. Це все другорядне. Так, є вплив Льовочкіна. Він максимальний, я відверто скажу. Сергій зараз має домінуюче ставлення в політикумі. Але головне, щоб Льовочкін не став для Януковича тим, ким свого часу стали  Порошенко та Балога для Ющенка. Ці люди знищили рейтинг тодішнього Президента і знищили його команду. Я  не хотів би побачити, як Льовчкін розвалить те, що робилося впродовж останніх п’яти років, а потім опиниться, як це було: спочатку при Кучмі, потім він був у Литвина, а  потім з’явився у Януковича, а потім  з’явиться у Тігіпка. Ну і... у Тимошенко він точно не з явиться.
    • -         Ви залишаєтеся членом команди Партії регіонів?
    • -         Свого часу СДПУО делегували мені у Партію регіонів, і я залишаюсь членом Партії регіонів
    • -         Де проведете відпустку?
    • -         Уже сьогодні відлітаю в Карпати. Потім поїду в Росію... А потім поїду на Середземне море. Мене запросили друзі, які живуть в одній із країн колишньої Югославії.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]