Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.10.2017 09:38

Громадські організації можуть опинитися поза законом!

Президент Асоціації платників податків України, член Наглядової ради Української ради бізнесу

Звернення Президента ВГО «АППУ» Грігола Катамадзе до Голови ВР України та керівних органів громадських організації, Статути яких підпадають під дію пункту 4 Розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про громадські об’єднання» з 01 січня 2018 ро

Звернення Президента ВГО «АППУ» Грігола Катамадзе до Голови ВР України та керівних органів громадських організації, Статути яких підпадають під дію пункту 4 Розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про громадські об’єднання» з 01 січня 2018 року.

Незалежні громадські організації у будь-якому суспільстві є невід’ємною частиною демократії. В нашій країні громадські організації відіграють роль тієї рушійної сили, яка сприяє реформуванню і розвитку держави. Проте, через недосконалість законодавства більшість громадських організацій опинилися або невдовзі можуть опинитися «поза законом».

В діючій редакції Закону України «Про громадські об’єднання» визначено, що засновниками та членами (учасниками) громадської організації можуть бути лише фізичні особи. Норма щодо можливості членства в громадських організаціях юридичних осіб відсутня. Втім, на момент створення багатьох громадських організацій заборони щодо членства юридичних осіб не існувало.

Пункт 4 Розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про громадські об’єднання» вимагає від громадських організацій привести свої Статути (положення) у відповідність до вимог цього закону до 01 січня 2018 року. Виникає питання: як мають виконати цю вимогу закону громадські організації, до складу яких входять, в тому числі юридичні особи?

Внаслідок відсутності в чинній редакції Закону України «Про громадські об’єднання» норм, які б регламентували можливість членства в громадських організаціях юридичних осіб, на сьогодні більшість громадських організацій опинилися «поза законом», так як привести свої Статути у відповідність до нього є неможливим.

Так, ВГО «Асоціація платників податків України» була легалізована 19 років тому. На сьогодні вона об’єднує понад 6500 членів, з яких біля 47% є юридичними особами. У відповідності до вимог діючого законодавства, до кінця 2017 року Асоціація повинна виключити зі свого складу усіх членів – юридичних осіб.

Я, як Президент ВГО «Асоціація платників податків» вважаю, що такі вимоги, по-перше, обмежують права на об’єднання юридичних осіб, а по-друге, вони ставлять «під загрозу» доцільність існування АППУ взагалі. Так як великими платниками податків, у відношенні яких виникає найбільша кількість питань, що потребують вирішення та які регулярно сплачують членські внески, за рахунок яких існує Асоціація, є саме юридичні особи». Дане проблемне питання було піднято нами ще в 2015 році. Так, на виконання Рішення 2-го етапу позачергового X з’їзду ВГО «Асоціація платників податків України», відповідно до положень статті 40 Конституції України, було скеровано Звернення делегатів з даного питання Президенту України (лист від 26.11.2015 за № 2473/6/1), Прем’єр міністру України (лист від 26.11.2015 за № 2472/6/1) та Голові ВР України (лист від 26.11.2015 за № 2468/6/1).

Хочу зазначити, що Проект Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про громадські об'єднання" щодо забезпечення діяльності громадських спілок від 10.04.2015 за № 2628, далі Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про громадські об'єднання" щодо забезпечення діяльності громадських спілок від 06.03.2017 року за №2628/П (з сайту Верховної Ради України 14.03.2017 року вручено до розгляду Комітету з питань правової політики та правосуддя). Питання було включено до Порядку денний Постановою Верховної Ради України від 21.02.2017 р. № 1852-VIII.

Згідно відповіді на лист ВГО «АППУ» Комітетом з питань правової політики та правосуддя від 11.10.2017 року за № 04-29/19-58 значиться:

«Згідно із пояснювальною запискою до проекту Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про громадські об'єднання" щодо забезпечення діяльності громадських спілок (реєстр. 2628), він розроблений з метою «удосконалення законодавства шляхом усунення неможливості приведення статутів (положень) громадських організацій у відповідність із Законом».

Комітет з питань правової політики та правосуддя розглянув зазначений законопроект на своєму засіданні 22 лютого 2017 року, за результатами якого, рекомендував Верховній Раді України прийняти його за основу.

Разом з тим інформуємо, що відповідно до пункту 2 частини чотирнадцятої статті 73 Регламенту Верховної Ради України ухвалення тижневого порядку денного пленарних засідань Верховної Ради України належить до повноважень Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп)».

ВГО АППУ надіслала лист на голову Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням якомога в стислий термін надати інформацію стосовно дати включення до Порядку денного сесії, у відповідності до статті 73 частини 14 пункту 2 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», зазначеного проекту, тому що поставлено «під загрозу» існування ВГО «Асоціація платників податків України», яка об’єднує понад 6500 членів та представлена усіма без винятку областями України та у м. Києві з 01 січня 2018 року, з урахуванням того, що вже минуло майже 8 місяців з моменту рекомендації Комітету з питань правової політики та правосуддя щодо прийняття проекту Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про громадські об'єднання" щодо забезпечення діяльності громадських спілок (реєстр. 2628) за основу. 

Тож я звертаюся до голови Верховної Ради України Андрія Парубія з наполегливим проханням включити законопроект про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про громадські об'єднання» до плану роботи Парламенту на найближчій Погоджувальній Раді, яка відбудеться у вівторок, 17 жовтня.

Водночас я закликаю усі громадські організації об’єднати зусилля, підтримати ініціативу ВГО «АППУ» і також висловити свою позицію щодо необхідності термінового врегулювання зазначеного питання.

Ми повинні разом тиснути на владу, вимагаючи прислуховуватися до громадської думки. І в жодному разі не можна нікому дозволяти обмежувати права громадських організацій.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]