Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2018 17:03

Що таке Акселератор і чому потрібно проходити програму акселерації?

Експерт Центра Протидії Коррупції

Бізнес-модель Акселератора, що це і з якою метою їх створюють.

На сучасному етапі розбудови нашої держави вагому роль відіграє залучення інвестицій на розвиток бізнесу. Окрема увага у цьому процесі надається стартапам які створюються на підставі ідей, що вдосконалюють, спрощують окремі процеси або інновацій в різних сферах бізнесу.

У пошуку інвестицій

З цією проблемою рано чи пізно стикаються 98 відсотків стартапів. На цьому кроці необхідно зрозуміти які це повинні бути інвестиції: державні або приватні і як слідство в якому напрямку діяти. Під держаними інвестиціями що залучаються у стартапи, в даній статті я розумію, як державні програми з інвестування малого та середнього бізнесу, грантові програми частиною яких є держава. Якщо ми говоримо про приватні інвестиції то можливостей щодо їх залучення досить більше ніж державних, але й критерії відбору проектів до інвестування суворіші. Саме з цією метою і створюється акселератор експерти, тренери, ментори якого надають вагому підтримку стартап-командам знаннями, досвітом, інвестиціями для скорішого втілення у життя, на перший погляд, неймовірних бізнес-ідей.

Відносини з Акселератором 

Найголовнішим критерієм відбору проектів на інвестування є людський фактор. Тобто професійні можливості та якості характеру лідера команди стартапу. Спроможність будування ділові взаємовідносини на принципах довіри, відповідальності лідера команди стартапу з ментором, експертами та інвесторами Акселератора.  З метою оцінки здібностей, праце спроможності в умовах стресу та дедлайнів, а також навчання та менторської підтримки проводиться освітній курс Акселератора “Старт та захист бізнесу”. Освітній курс складено з 4-х модулей за напрямками фінансів, проектування, захисту бізнесу, формування ефективних стартап-команд, маркетингу та продажів. Навчальний програмою передбачено виконання домашніх та практичних завдань тренерів в коворкінгу Акселератора, пітчинг сесії на початку програми та на при кінці, а також написання дипломної роботи – бізнес-плану розвитку  стартапа. Крім того, вже на початку проходження програми Акселератора є можливість в отриманні посівних інвестицій з метою перевірки ефективності бізнес-моделі стартапу. Для тих хто, вже досить успішно створював або керував бізнесом, але прагне залучити інвестиції на розвиток інноваційної бізнес-ідеї, Акселератор передбачив скорочений курс освітньої програми та назвав її “Проектування та інвестування стартапів” – пре-акселератор. В процесі проходження передбачено пітчинг стартапів, експертна оцінка стартапу, консультації з менторами та інвесторами, майстер-класи від ключових тренерів Акселератора. Ця програма розрахована на два дні, та як за правило, для стартапів об'єднаних однією сферою бізнесу. 

Чому важливо звернутись в Акселератор та пройти відбір та навчання? 

Акселератор об’єднує не тільки експертів, тренерів, менторів для отримання підтримки у розвитку стартапа, а також об'єднує інвесторів, бізнес-ангелів, інвестиційні фонди у процесі інвестування стартапів.  Крім того, Акселератор, за власні кошти  надає посівні інвестиції та перевіряє ефективність роботи бізнес-моделі стартапу, рекомендує стартап до інвестування і таким чином гарантує успіх проекту, що викликає довіру, надійність в інвесторів щодо інвестування стартапів які пройшли програми  пре-акселератора та/або акселератора. 

Попри те, що Акселератор, це досить нова бізнес-модель підтримки стартапів і бізнесу в Україні активність та довіра інвесторів та стартап-команд міцнішає та зростає кожного дня.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]