Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.09.2016 17:30

Скільки вбивць, ґвалтівників випустив на свободу «Закон Савченко»

Керівник судового напрямку в Тransparency International Україна, головний редактор сайту про сумнівні судові рішення «Перша інстанція»

І чому цей закон має корупційні ризики. Завдяки так званому «Закону Савченко» на свободу вийшло приблизно 900 осіб, засуджених за навмисні вбивства та більше 100 осіб, засуджених за зґвалтування. Внаслідок гуманізації законодавства термін ув’язнення для ни

І чому цей закон має корупційні ризики. Завдяки так званому «Закону Савченко» на свободу вийшло приблизно 900 осіб, засуджених за навмисні вбивства та більше 100 осіб, засуджених за зґвалтування. Внаслідок гуманізації законодавства термін ув’язнення для них у середньому було зменшено майже на два роки.

Такі висновки спільного дослідження Transparency International Ukraine та сайту «Перша інстанція», які проаналізували Єдиний реєстр судових рішень на предмет застосування до засуджених так званого «Закону Савченко», який розпочав діяти з грудня 2015 року.

Як відомо, він передбачає зарахування у строк покарання злочинців часу їх перебування у місцях попереднього утримання із коефіцієнтом 1:2 (один день попереднього ув`язнення прирівнюється до двох днів перебування у місцях позбавлення волі).

Довідка:

Закон України «Про внесення змін до Кримінального Кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього увязнення у строк покарання» (в ЗМІ його називають «Закон Савченко», відповідно до прізвища автора – депутата Надії Савченко) набрав чинності 24.12.2015 року.

Пенітенціарна служба України раніше інформувала Transparency International Ukraine, що володіє лише загальними даними про кількість засуджених, які звільнилися з місць позбавлення волі завдяки зазначеним змінам законодавства.

Довідка:

За даними Пенітенціарної служби України, з 26 грудня 2015 року по 3 червня 2016 року на свободу з-за ґрат вийшло 6420 людей. В той же час 38933 засудженим було зменшено термін перебування за ґ ратами.

Але державні установи відмовляли у деталізації: до сьогодні було не відомо, скільки звільнених за «Законом Савченко» отримали свій строк за вбивство, скільки за зґвалтування або інші злочини. Відповідну інформацію не надають ані Судова адміністрація, ані Генеральна прокуратура, ані Пенітенціарна служба.

Transparency International Ukraine та сайт «Перша інстанція» отримали ці дані за допомогою власного аналізу судового реєстру. Дослідження охоплює період з грудня 2015 року до серпня 2016 року включно.

1000 вбивць та ґвалтівників

Згідно отриманих даних, протягом цього часу на волю вийшло близько 900 осіб, що були засуджені за навмисне вбивство (ст. 115 КК України), умисне вбивство в стані сильного душевного хвилювання (ст. 116 КК України), умисне вбивство матір`ю своєї новонародженої дитини, умисне вбивство при перевищенні меж необхідної самооборони (ст. 118 КК України).

Відповідно до вироків, середній термін ув’язнення цих осіб складав близько 11 років (10 років і 10 місяців). Після перерахунку час їх перебування за ґратами у середньому зменшився майже на два роки (на 1 рік та 8 місяців).

C хема звільнення засудженого за «Законом Савченко» виглядає так:

O до суду надходить клопотання про зарахування строку попереднього ув`язнення у строк покарання;

O в разі, якщо на цей момент внаслідок перерахунку фактично відбутий строк покарання буде дорівнювати або перевищувати строк, призначений за вироком суду, засуджений підлягає негайному звільненню.

Незважаючи на зарахування строку попереднього ув’язнення із подвійним коефіцієнтом, багато з тих, хто вийшов на свободу за «Законом Савченко», мав би ще сидіти з огляду на терміни покарання. В той же час, законодавство України передбачає можливість умовно-дострокового звільнення після відбуття двох третин або трьох чвертей терміну засудження, якщо злочинець сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення. Саме так з колоній вийшло кілька сотень засуджених за злочини проти життя. Разом із врахуванням подвійного строку попереднього ув’язнення, керівництво колоній надавало їм схвальні характеристики – ключовий аргумент у судах для звільнення раніше встановленого терміну покарання.


В цілому, завдяки «Закону Савченко» не відбули повне покарання на строк від 4 до 6 років – три десятки осіб, від 3 до 4 років – близько 80 осіб, від двох до трьох років – більше 200 осіб.

Хто опинився на свободі

Слід зазначити, що серед цієї категорії злочинців – покараних за навмисні вбивства – більше 130 осіб раніше були засуджені до 15 років позбавлення волі та навіть більше. Це – злочинці, що скоїли найтяжчі злочини і отримали найсерйозніші покарання. При цьому можна стверджувати, що їм пощастило сильніше, ніж іншим злочинцям, адже для них зменшення терміну покарання (за рахунок врахування попереднього ув’язнення) виявилося більшим, ніж у інших (в середньому термін покарання для вбивць було зменшено на 2 роки та 2 місяці). Це може пояснюватись тим, що тяжкі злочини часто вимагають більше часу для розслідування і, відповідно, підозрювані більш тривалий час перебувають в установах попереднього ув’язнення.

Серед таких звільнених є навіть ґвалтівники, що намагались вбити чи вбивали свою жертву – таких більше десятка.

Ось, наприклад, опис одного з таких злочинів: «…продовжуючи свої злочинні дії засуджений із застосуванням насильства зґвалтував (жертву) і задовольнив статеву пристрасть неприродним способом, спричинивши останній тяжкі тілесні ушкодження. З метою приховати вчинені злочини ОСОБА_1 зв'язав потерпілій ноги та увімкнув газ. Однак свій намір на вбивство він не довів до кінця з причин, що не залежали від його волі…».

Завдяки застосуванню «Закону Савченко» та механізму умовно-дострокового звільнення цей злочинець, засуджений на 12 років, скоротив термін перебування у місцях позбавлення волі на 2 роки.

Чи несе «Законі Савченко» корупційні ризики

На думку Transparency International Ukraine, до висновків про наявність корупційних ризиків є кілька підстав. Про це свідчить отримана статистика та механізм звільнення через застосування «Закону Савченко».

Річ у тім, що середньоарифметичне зменшення терміну відбуття покарання суттєво відрізнятися по регіонам країни. У деяких випадках різниця становить приблизно 50%.

Наприклад, Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області у 2016 році скорочував засудженим термін відбуття покарання (із застосуванням «Закону Савченко») в середньому на 2 року і 4 місяці. При цьому середній термін визначеного для них покарання складав 10 років і 8 місяців.

В той же час Богунський райсуд Житомира скоротив термін відбуття покарання (із застосуванням «Закону Савченко») в середньому на 1 рік і 5 місяців. При цьому середній термін визначеного для них покарання складав 10 років і 7 місяців. Тобто, в Житомирі фактичне зменшення терміну ув’язнення було не таким суттєвим, як у Вознесеньску. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]