Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.06.2019 10:40

Уроки для Зеленського або історія призначень керівників для Львівщини з Києва

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Львів знову може стати центром громадської активності. Цього разу стурбованість виникла навколо прийняття рішення про призначення голови Львівської обласної адміністрації.

а середу, 19 червня 2019 року, під стінами Львівської ОДА планується масова акція протесту громадських активістів та мешканців Львівщини

Питання надзвичайно актуальне. Дійсно, як ще вимагає законодавство, після виборів президента, адміністративно-територіальним одиницям потрібно внормувати керованість на обласному та районних рівнях. Саме на це вказує норма Закону України "Про місцеві адміністрації": "голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України на строк повноважень Президента України". Важливо, що ця норма стосується і призначень голів районних державних адміністрацій.

Слід відзначити, що Президент Володимир Зеленський оперативно відреагував у своїй сторінці у мережі Фейсбук

Україна перебуває в досить скрутній економічній ситуації. Сьогодні, як ніколи потрібна суспільна консолідація. Потрібно сформувати настільки чіткий і прагматичний порядок денний, щоб унеможливити будь які турбуленції пов'язані з акціями громадської непокори,  тим більше такими затяжними, як це нам показує історія з Львівською ДФС. Фактично, це багатомільйонні збитки.

Нам потрібно навчитись формувати такі правила гри, такі соціальні інститути, при яких не просто відтворюється додана вартість, а в рази примножується, коли ВВП країни зростає не на 2,7 % при інфляції - 9,8%, що означає конкретне падіння, а показує ріст на рівні 8-9 % при інфляції 4,0-4,5 %..

Це можливо, можливо тоді коли ми не будемо шукати ворога там де ми можемо знайти вірного соратника. В даному випадку апелюю  до львівської спільноти. Лише в нашій спільній позиції наша сила, ми маємо стати прикладом про висуненню та призначенню претендентів на керівні ТОП-посади для всієї України. Закликаю до спільної роботи на цьому поприщі.

Про історію з Олегом Сало

Згадаймо як відреагувала Львівська обласна рада та і Львівщина загалом на призначення Олега Сала у листопаді 2013 року. Були і мітинги, і висловлення недовіри новопризначеному голові, і продовження ним ж виконання своїх повноважень аж до кривавих подій на Майдані.

Нагадаємо, що своїм указом від 31 жовтня 2013 року Віктор Янукович призначив Сала Олега Михайловича головою Львівської обласної державної адміністрації, звичайно, без усіляких консультаціями з львівським істеблішментом.

Ще до призначення головою ЛОДА про п. Сала вже склалась доволі неоднозначна репутація. Особливо запам'яталось львів'янам зловживанням владою під час  Помаранчевої революції.

Очевидно для розігріву ситуації масла у вогонь підлила Анна Герман заявивши, що Львівщина потребує "твердої руки".

Активна громадськість Львівщини однозначно не погодилась з такими посилами. На вулицях Львова з'явились листівки громадського руху "Відсіч", в яких описувались епізоди з біографії Олега Михайловича.

Зображення з сайту "Варіанти"

Свою незгоду з новим призначення голови ЛОДА вирішили висловити депутати Львівської обласної ради. Було ініційовано збір підписів про включення до порядку денного пленарного засідання Львівської облради питання про висловлення недовіри Олегу Сало.

Зображення з сайту РАДІО СВОБОДА

На своєму черговому пленарному засідання депутати 72 голосами проголосували  за рішення про недовіру новопризначеному голові. Зальний склад обласної ради на той час налічува 116 депутатів. Фракція Партії регіонів та фракція Партії промисловців та підприємців України участі у голосування не взяли.

Власне, цих голосів виявилось не достатньо для розгляду кінцевого рішення президентом Януковичем.  

Внаслідок подальших буремних подій у Києві та небажання громадськості миритись з тим, що Олег Михайлович залишається на своїй посаді, площа напроти Львівської ОДА перетворилась на суцільну барикаду. Було прийнято рішення, чиновників в тому числі голову ЛОДА не допускати до будівлі та приміщень.

В подальшому внаслідок погроз з боку можновладців та силовиків запровадити кримінальні переслідування організаторів та активістів і зниження загального градусу громадської активності 17 лютого 2014 року Олег Сало  вільно увійшов до будівлі ЛОДА, площа перед адміністрацією була очищена.від барикад та шин.

Зображення з сайту Zaxid.net

Хоча напряму норми щодо публічних консультацій з громадськістю по кандидатурі голови обласної адміністрації немає, але як бачимо за прецедентами, що відбулись процедури обговорень та висунення кандидатів на керівні посаду є витребувані суспільством.

Але проблема сьогоднішньої ситуації в тому, що на посади категорії А для голів обласних та районних державних адміністрацій, в листопаді 2017 року, Верховною Радою було скасовано конкурси.

Про історію з призначення голови ДФС у  Львівській області

За подібним але набагато різнобарвнішим сценарієм, розгортались події навколо призначення голови Державної фіскальної служби у Львівській області. На підставі всієї цієї історії можна запросто написати цілий роман.

В серпні 2014 Радою з кадрових питань ДФС було оголошено конкурс про прийом документів від кандидатів на керівні посади в територіальних органах. Подача документів тривала протягом 10 календарних днів з 7 по 18 серпня поточного року включно.


Не заважаючи на нібито публічність конкурсу, керівника для Львівської ДФС не було визначено. і 20 лютого 2015 року було оголошено повторний конкурс подача документів на який тривала  з 21 лютого по 02 березня 2015 року.

Буквально через кілька днів після завершення конкурсу стало відомо, що основна боротьба має розгорнутись між двома потужними претендентами на головне крісло, Михайлом Коропецьким та Маркіяном Мальським. Загалом на конкурс подалось 16 кандидатів

Зображення з сайту:  Львівська пошта

Та виявимось, що з двох кандидатів вибирати важче, а ніж з шістнадцяти. і кандидати вступили в нове коло перегонів. Хто включився в обговорення у Фейсбуку, а хто безпосередньо в підприємницькому середовищі.

Почали з'являтись тривожні нотки, що Київ за сприяння представників з області має намір нав'язати Львівщині парашутиста.

Довготривале мовчання і майже через два місяці позиціювання третьої особи на очільника Львівської ДФС в котре сколихнуло Львівщину. Відбулась непроста зустріч голови Львівської ОДА Олега Синютки з активістами та громадськими діячами. За результатами якої було зроблено ряд заяв...

... та ряд кроків до радикальних дій.

17 червня 2015 року на сайті Державної фіскальної служби України з'являється досить цікаве офіційне повідомлення подвійного трактування з якого не зрозуміло чи нового керівника вже визначено, чи лише планується визначити.

Не стала осталась осторонь і Львівська міска рада. На пленарному засіданні 21-ої сесії Львівської міської ради 6-го скликання 19 червня 2015 року. було прийнято звернення міської ради до Голові Державної фіскальної служби України п. Насірова.

Міська рада підтримала громадськість і звернулась  до Романа Нсірова з проханням

 

1. Забезпечити максимально прозору та публічну процедуру проведення конкурсу на заміщення посади керівника ГУ ДФС у Львівській області із зазначенням чітких термінів, форми подачі документів та інших умов проведення конкурсу.

2. Зважаючи на суспільний резонанс, провести засідання конкурсної комісії у Львові із залученням представників громади області, громадських активістів та журналістів.

Не зрозуміло лише чому в такій резонансній справі, для того щоб скерувати лист до ДФС України, апарату ЛМР знадобилось аж цілих 10 днів.

Тим часом непорозуміння та хвилювання лише наростали. Олег Михайлович категорично відмовився погоджувати кандидатуру керівника ДФС без ще одного конкурсу. Зрозуміло, що два попередні кандидати відібрані Радою з кадрових питань ДФС  таким чином залишались "за бортом".

В справу втрутились навіть народні депутати від Львівщини. Громадськість пригрозила домагатись відставки керівника ДФС України п. Насірова у випадку подальшого ігнорування дотримання демократичних процедур.

В чергове повіяло новими турболенціями. Водночас повідомлялось, що відповідно до рішення Державної фіскальної служби України, пропозиції кадрової комісії від 04.03.15 не можуть враховуватись під час призначення керівника ДФС у Львівській області.

Згодом Роман Насіров  звернувся до Олега Синютки з листом в якому повідомляв про проведену роботу з відбору кандидатів на посаду обласного очільника ДФС, про офіційне повідомлення на сайті ДФС, про пропозиції від кандидатів, та про те що вже розглянуто кандидатуру Ігора Кондро і проханням підтримати цю кандидатуру.

У відповідь Олег Михайлович в котре висловив свою чітку позицію, без участі громадськості, про жодні погодження не може йти навіть мови і що підтримає кандидатуру, яку буде визначено за результатами відкритого конкурсу.

В результаті закидання листами у підсумку Олег Синютка, таки представив громадськості Ігоря Кондро, як майбутнього керівника Державної фіскальної служби у Львівській області.

Очевидно, Олегу Михайловичу таки вдалось примирити громадськість з майбутнім керівником ДФС у Львівській області Кондро Ігора Володимировича і погодити призначення останнього на високу посаду.

Врешті решт Ігор Кондро очолив Львівську ДФС.

підготовлено з сприяння:

Андрій Вихопень

Володимир Палига

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]