Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.11.2012 14:42

Влада, підвищуючи ціни на алкоголь, вбиває українців

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

В Україні з 25 листопада 2012 року в чергове підвищуються мінімальні ціни на деякі види алкогольних напов. Цікавим в цій ситуації є те, що ціни підвищуються у два етапи...

В Україні з 25 листопада 2012 року в чергове підвищуються мінімальні ціни на деякі види алкогольних напов. Цікавим в цій ситуації є те, що ціни підвищуються у два етапи з грудня 2012 року до березня 2013 року і далі до чергової постанови Кабінету Міністрів. Причини такої поспішності, терміново підвищити ціни перед новим роком не інакше, як проблемами з держбюджетом пояснити важко. 

В Російській Федерації також деякі проблеми з бюджетом, що здебільшого породжені коливаннями цін на нафту, але вони підвищують ціни лише після Нового року. Правда, там вони також, конкретно вставили населенню, піднявши мінімальні ціни аж на 36 % з 125 рублів (32,5 грн.) до 170 рублів (44,2 грн.) за півлітри оковитої. В нас причини дзюравого  бюджету наслідки боротьби влади з власним народом.

Дефіцит українського бюджету складає приблизно 25 млрд.грн., та в принципі це не саме страшне. Страшніше інше - різко знизились доходи і розрив може зрости до 30 млрд.грн. І от щоб залатати бюджетні дирки уряд виріши в чергове залізти в кишені громадян. То того ж це не перша і неостання спроба діючого уряду. У серпні 2011 року мінімальна ціна на горілку (0,5 л) зросла на 45,3% з 17,96 грн. до 26,10 грн., тепер ціни зростуть ще на 9,2 % до 28,50 грн., а вже у березні ціна зросте ще на 5,6 % до 30,10 грн. За підсумком за півтора року підвищення на 60,1 % - просто фантастика.

Наслідики алкогольних ініціатив можуть бути катастрофічними. Україна й так за спроживанням напоїв з градусовм майже світовий лідер, особливо серед молоді. Можна пронозувати що на фоні тотального безробіття українці споживати оковитої менше не будуть, от перейдуть на споживання різних суррогатів  Здоров`я нації явно погіршиться від такого покращення.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]