Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.02.2010 12:07

Молодіжний туризм України під загрозою знищення. Відкритий лист Голові Верховної Ради і Прем'єр-міністру України.

Громадський діяч і підприємець, експерт міжнародного рівня у сфері туризму, гостинності та кластерного розвитку дестинацій

Введення симетричного візового режиму з державами - країнами Європейського Союзу, а також Японії, Швейцарської Конфедерації та Князівства Ліхтенштейн, Канади, Князівства Андорра, Держави-міста Ватикан, Республіки Ісландія, Князівства Монако, Королівства Но

Вих. №01/02
від 01.02.2010 р.
 
Голові Верховної Ради України
В.М. Литвину
Прем’єр-міністру України
Ю.В. Тимошенко
 
ВІДКРИТИЙ ЛИСТ
 
Шановні Володимире Михайловичу і Юліє Володимирівно!
 
З початку 2000-х в Україні розвивається система дешевих засобів розміщення для молоді – хостелів, що поширені в усьому світі. Перший хостел з’явився у 2003 році в Ужгороді, а на сьогодні в Україні налічується близько 80 хостелів та аналогічних засобів розміщення. Незважаючи на економічну кризу, ця галузь прогресує, демонструючи щорічний зріст на 25-30%. Наявність хостелів у нашій країні є одним з найважливіших чинників сприяння процесу євроінтеграції та підвищенню міжнародного авторитету України як туристичної держави.
Члени Всеукраїнської молодіжної туристичної асоціації (ВМТА), а це більше, ніж 2700 осіб – представників молоді та студентства, викладачі туристичних вищих учбових закладів в усіх регіонах України та в інших країнах світу, а також більше 40 підприємств, готелів, хостелів по всій Україні, дуже занепокоєні загрозливою ситуацією, що склалася після внесення групою народних депутатів Проекту Закону №6012 від 28.01.2010 р. про внесення змін до Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо забезпечення рівноправних умов взаємних поїздок громадян України та інших держав).
Введення симетричного візового режиму з державами - країнами Європейського Союзу, а також Японії, Швейцарської Конфедерації та Князівства Ліхтенштейн, Канади, Князівства Андорра, Держави-міста Ватикан, Республіки Ісландія, Князівства Монако, Королівства Норвегія та Республіки Сан-Марино та США дуже негативно вплине на розвиток молодіжного туризму та хостел руху в Україні, тому що саме з цих країн протягом останніх років спостерігається найбільший обсяг в’їзного туризму.
Зокрема, нашими фахівцями прогнозується:
1). Значне зниження туристичного потоку, зокрема молодих туристів, що подорожують у хостел-стилі. Нашими експертами встановлено, що серед туристів у хостел-стилі доля гостей саме з країн Європейського Союзу, Норвегії, Японії, Канади та США складає 85%. За наявності візового режиму і не достатньої розвиненості туристичної інфраструктури, такі туристи замість України поїдуть до Росії, Польщі та до інших сусідніх країн.
2). Зменшення кількості хостелів та аналогічних засобів розміщення, що призведе до втрати громадянами України своїх робочих місць, а також – до зменшення бюджетних надходжень. За нашою оцінкою, можуть припинити свою діяльність до 40% хостелів.
3). Зниження інвестиційного іміджу України, що є дуже важливим чинником напередодні проведення в Україні та Польщі чемпіонату Європи з футболу у 2012 році.
4). Можливість зловживань, наявності фактів корупції та здирництва з боку співробітників українських консульських відділень, прикордонної та митної служби.
Отже, виходячи, з наведеного вище, ми виступаємо за сбереження існуючого безвізового режиму для держав - країн Європейського Союзу, а також Японії, Швейцарської Конфедерації та Князівства Ліхтенштейн, Канади, Князівства Андорра, Держави-міста Ватикан, Республіки Ісландія, Князівства Монако, Королівства Норвегія та Республіки Сан-Марино та США. Як альтернативу, пропонуємо для громадян цих країн введення спрощенного візового режиму – оформлення візи під час прибуття до України, як це робиться, наприклад, у Туреччині.
 
З повагою,
Олександр Файнін
Президент ВМТА
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]