Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.12.2017 15:39

Алгоритм дій потерпілого по КПК України

Як ефективно подати заяву про вчинення кримінального правопорушення, щоб правоохоронці внесли відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань та розпочали слідство.

Як ефективно подати заяву про вчинення кримінального правопорушення, щоб правоохоронці внесли відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань та розпочали слідство.  

Стаття 214 КПК України вказує, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Але на практиці часто ця норма нівелюється, в заяві слідчі не знаходять даних які б свідчили про наявність складу злочину і цей матеріал переходить, в кращому випадку “в спадок” дільничному або взагалі закидається в саму дальшу шухляду.

Реєстрація заяви про злочин справа не з простих, адже прийшовши з такою заявою у відділ поліції черговий викликає іншого чергового, слідчого або оперативного працівника, який під протокол зі слів заявника відбирає заяву та пояснення попереджаючи під підпис про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Таким чином прийшовши з таким повідомленням в поліцію можна втратити дві три години свого часу. Мало хто знає але заяву можна зареєструвати і в канцелярії потративши на це максимум 5 хвилин. Але це має свої нюанси.  

Отже, після написання та подання заяви про вчинення кримінального правопорушення, необхідно після 24 годин з моменту такої реєстрації, звертатись до слідчого судді за захистом своїх прав. Передбачений статтею 214 КПК України строк внесення в Єдиний реєстр досудових розслідувань (ЄРДР) та необхідність почати та проводити слідчі (розшукові) дії часто ігнорується, тому сподіватись на доброчесність та порядність працівника правоохоронного органу є марним.

 

Звернувшись зі скаргою на бездіяльність слідчого щодо невнесення відомостей в ЄРДР, необхідно дотримуватись вимог визначених у статті 303 та статті 304 КПК України. Не повідомлення заявника про прийняте рішення стосовно повідомлення про злочин у 24-годинний строк дає можливість після спливу вказаного часу звертатись до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність. В скарзі необхідно ставити основну вимогу, - зобов’язати слідчого внести відповідні відомості в ЄРДР.

 

В більшості випадків слідчі судді задовольняють такі скарги. Але отримавши ухвалу про зобов’язання внести в ЄРДР, необхідно відразу реєструвати її копію в канцелярії відділу поліції чи прокуратури, в залежності від того кого саме суд зобов’язав внести відомості в ЄРДР. Після реєстрації в поліції, на наступний день необхідно отримати інформацію стосовно номера ЄРДР. Отримавши номер, потрібно звертатися з заявою про залучення до вказаного кримінального провадження, яке вже внесено в ЄРДР як потерпілого з мотивацією завданих збитків. Необхідно звернути увагу, що збитки потерпілому мають бути не обов’язково матеріальними, це також може бути завдана правопорушником моральна шкода.

 

Отже, зважаючи на наведене пропоную наступний алгоритм дій потерпілого для отримання процесуального статусу та захисту своїх прав:

 

1.     Написання заяви про вчинення кримінального правопорушення.

2.     Реєстрація вказаної заяви в канцелярії відділку поліції.

3.     Через 24 години після реєстрації даної заяви звернутись до слідчого судді зі скаргою у відповідності до вимог ст.303 КПК України.

4.     Після ухвалення рішення, якщо суд зобов’язав слідчого внести відомості в ЄРДР, реєструвати вказану ухвалу у відділі поліції, де на наступний день Вам скажуть номер ЄРДР.

5.     Після чого необхідно звернутися із заявою про залучення до вказаного провадження у якості потерпілого.

6.     У разі невиконання слідчим вимог ст.220 КПК України, через три дні необхідно звертатись до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність слідчого щодо не вирішення заяви про визнання потерпілим.

7.     Отримавши в суді позитивне рішення про зобов’язання слідчого визнати Вас потерпілим, знову доставляти це рішення у відповідний правоохоронний орган, змушуючи посадових осіб виконати його.

 

В подальшому всі клопотання до слідчого, вирішувати в такому ж алгоритмі. Не розглянув у строк передбачений ст. 220 КПК України (3 дні) =  скарга в порядку ст. 303 КПК України.

 

Окремо, зауважу, що отримання статусу потерпілого надає додаткові права, а відповідно і можливості впливу на хід і якість досудового розслідування. Слідчі часто відмовляють у визнанні потерпілим оскільки розуміють, що додаткові права, це додаткова робота слідчому. Практика показує, що не маючи юридичних знань важко самому добиватися справедливості реалізовуючи свої права, тому для професійного захисту краще звертатись до адвоката який має відповідну спеціалізацію.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]