Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2016 12:32

Поза законом мимоволі

Керуючий партнер консалтингової компанії «ACA Bureau»

Як повідомити ДФС про прийняття на посаду керівника у новоствореному підприємстві?

Вже більш як півроку підприємства зобов’язані повідомляти Державну фіскальну службу про прийняття нових працівників. Постановою № 143 Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року затверджений власне сам порядок повідомлення ДФС та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу. Подавати таке повідомлення треба до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором . І, власне, тут виникає основне питання: яким чином подається зазначене повідомлення на керівника підприємства , якщо підприємство щойно створене, а керівник тільки-но призначений? 

Як відомо, ідентифікаційний код (код ЄДРПОУ) присвоюється юридичній особі з моменту її державної реєстрації, так само і керівник може приступити до виконання своїх обов’язків тільки з моменту державної реєстрації такої юридичної особи. Наперед визначити дату призначення керівника та вступу на посаду неможливо. Тому і визначитися з датою, станом на яку потрібно подати інформацію до ДФС, теж неможливо. Таким чином, підприємці потрапляють у дуже неоднозначну ситуацію: для виконання обов’язку, передбаченого законодавством, неможливо заповнити відповідну форму повідомлення до моменту державної реєстрації юридичної особи, а відповідно і до початку роботи керівника такої юридичної особи, який є її працівником, оскільки відсутні не лише код ЄДРПОУ, але і не визначена дата початку роботи.  

Згідно постанови № 143 «повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором». Якщо розглядати постанову КМУ буквально, виходить, що майбутній керівник має якимось чином завчасно передбачити своє призначення на посаду і ще до початку роботи подати до ДФС інформацію про своє зарахування. Цілком можливо, що новопризначеного керівника одразу буде притягнуто до відповідальності за власне призначення. Таким чином, новостворене підприємство просто не може виконати покладений на нього обов’язок, адже у постанові відсутні будь які пояснення щодо дій у такій ситуації. Зате чітко прописані наслідки несвоєчасного подання інформації про прийнятих на роботу осіб – штраф у обсязі 30 мінімальних виплат заробітної плати, встановлених на момент виявлення порушення.  

Чи є вихід із ситуації? Як варіант, можна визначити відповідальну особу на час створення та реєстрації підприємства чи установи, права якої будуть закріплені внутрішніми документами підприємства або установчими документами. Власне, ця особа і матиме право підписати повідомлення про прийняття працівника на роботу, в тому числі і керівника новоствореного підприємства, до територіальних органів ДФС.   

Проте цей механізм не можна вважати абсолютно коректним. Відповідь на питання, як повідомити ДФС про призначення керівника нового підприємства повинен дати КМУ, допрацювавши постанову № 143 або видавши нове розпорядження. Допоки таких роз’яснень немає, нові підприємства та їх керівники мимоволі лишаються поза законом.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]