Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.05.2018 12:59

Про виплату пенсій жителям тимчасово окупованих територій

Простий шлях вирішення проблеми.

                     На сьогодні існує найактуальніше питання з виплатою пенсій жителям тимчасово окупованих територій. Проблема полягає в тому, що держава не в змозі проконтролювати, чи є людина, що проживає та тимчасово окупованій території, на даний час живою. Це викликає юридичний, і фактичний конфлікт: з одного боку, припинення виплат після перетину лінії розмежування (державного кордону) суперечить Конституції України та діючому законодавству про пенсійне забезпечення, а з другого боку, продовження перерахування пенсії на банківську картку, на протязі невизначеного терміну після виїзду пенсіонера з підконтрольної території, може призвести до того, що у випадку смерті пенсіонера, безпідставно перерахованими грошовими коштами зможуть неправомірно розпоряджатись інші особи.     Існуючі способи вирішення проблеми (періодична ідентифікація особи уповноваженим банком, та\або перевірка фактичного проживання за місцем перебування) є і неефективними та провокуючими корупцію, і незаконними.

     Пропонується простий, ефективний і повністю відповідаючий діючому законодавству спосіб нарахування та виплати пенсій (або інших соціальних виплат, які безпосередньо не пов`язані зі статусом переміщеної особи) жителям тимчасово окупованих територій. Він може бути технічно впроваджений відразу з прийняттям відповідного нормативного акту, і не потребує фактично ніяких матеріальних витрат.

     Цей спосіб може бути реалізований наступним чином.

     Крок 1. Пенсіонер звертається до будь-якої установи ПФУ за отриманням пенсії, без обов`язкової попередньої реєстрації, як тимчасово переміщеної особи, та одночасно відкриває поточний (картковий) рахунок в уповноваженому банку.

     Крок 2. ПФУ ставить пенсіонера на облік як отримувача пенсії за місцем звернення, та відкриває в уповноваженому банку, що обслуговує одержувача пенсії (або іншої соціальної виплати, не пов`язаної зі статусом переміщеної особи), окремий рахунок на ім.`я такої особи, який функціонує в спеціальному режимі використання коштів (надалі – спеціальний рахунок).

     Крок 3. ПФУ щомісяця перераховує на такий спеціальний рахунок кошти, що належать пенсіонеру до виплати.

     Крок 4. Пенсіонер за своїм бажанням особисто з`являється в уповноважений банк, та проходить ідентифікацію особи за встановленою банківським законодавством процедурою. Після цього залишок коштів, що на момент такого звернення накопичився на спеціальному рахунку, зараховується банком на поточний (картковий) рахунок пенсіонера, та може використовуватись власником рахунку в звичайному порядку.

     Крок 5. У випадку смерті пенсіонера на тимчасово окупованій території, ПФУ продовжує перераховувати на спеціальний рахунок кошти, що належать пенсіонеру до виплати.

     Крок 6. До ПФУ надходить в установленому порядку інформація від ВРАЦС про смерть пенсіонера, та\або до ПФУ звертаються спадкоємці за отриманням залишку недоотриманої пенсії після померлого. В такому випадку ПФУ звертається до уповноваженого банку з вимогою про повернення залишку коштів на спеціальному рахунку до бюджету ПФУ. У подальшому, виплата залишку недоотриманої пенсії спадкоємцям померлого пенсіонера може здійснюватись у загальному порядку.

     Таким чином: 1) відпадає необхідність підтримання фіктивного статусу переміщеної особи у більшості пенсіонерів з окупованих територій, що значно полегшує існування цих людей 2) повністю виключається безпідставне витрачання коштів ПФУ після смерті пенсіонера 3) кардинально зменшується навантаження на персонал державних органів, що дозволить заощадити значні кошти на адміністрування цих процедур, а також буде запобігати проявам корупції 4) вирішується юридична неузгодженість, та одночасно поліпшується імідж держави у міжнародних стосунках.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]