Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.09.2016 22:58

Популізм в Україні та не тільки

Громадський діяч. Офіцер запасу. Експерт з нацбезпеки і оборони. Учасник програми Україна-НАТО

Як відомо, “популізм” — це проголошення завідомо нездійсненних лозунгів, з метою здобуття симпатії та голосів виборців. Зазвичай, цей термін використовується з негативною конотацією, тому що подібна риторика часто використовується у якості передвибо

Як відомо, “популізм” — це проголошення завідомо нездійсненних лозунгів, з метою здобуття симпатії та голосів виборців. Зазвичай, цей термін використовується з негативною конотацією, тому що подібна риторика часто використовується у якості передвиборчих технологій для того, щоб здобути якомога більше популярності та прихильників.

Також, дійсно, справжнім трендом у сучасному світі є використання популізму не лише у процесі виборів, а й у процесі політичної діяльності багатьох політиків. Якщо заглибитись у так звані “традиції” використання популізму у політиці, то можна розгледіти кілька особливостей його використання:

  • Популізм може використовуватись з метою відведення уваги від деяких надзвичайно важливих подій у державі, застосовуючи риторику навколо наболілих питань громадян;
  • Популізм в якості політики партії у випадку відсутності програми партії. В такому випадку, використовуються лозунги щодо загально відомих суспільству та так званих, проблемних сфер: податки, пільги, дороги, ціни на ліки та інше;
  • Популізм з боку окремих політиків. Нерідко окремі політики практикують популізм, якщо вони не є активними законотворцями, або не ініціюють законопроекти взагалі. У таких випадках, використовується риторика з актуальних питань як внутрішньої політики, так і міжнародних відносин;
  • В свою чергу, популізм з боку групи політиків використовується задля затягування проведення важливих державних рішень та спекуляції на них.

Не називаючи прізвищ, можу сказати, що наразі в Україні можна почути досить багато популістичної риторики щодо необхідності дострокових парламентських виборів, розірвання мінських домовленостей та оголошення воєнного стану, боротьби з корупцією. Користувачі соцільних мереж часто висловлюються щодо того, що напевно, у нашій країні подібна риторика є найбільш квітучою, але існують і відомі приклади політичних популістів у інших країнах світу. Наприклад, можна взяти до уваги європейських популістів, враховучи лозунги про вільну Шотландію, вихід Великої Британії з Європейського союзу або ж незалежність Каталонії. Також можемо згадати про такого відомого європейського політичного діяча, як Сільвіо Берлусконі, який у своїй ідеології використовував кілька політичних напрямків, а також лозунги без конкретики, поєднуючи елементи християнської демократії та загальних фраз щодо допомоги людям.

Як боротись з популізмом? Працювати. Започатковувати та впроваджувати необхідні зміни на новому історичному шляху нашої держави.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]