Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2014 15:57

Війна на порозі: що треба знати, якщо прийшла повістка.

Партнер ТОВ "Юридична компанія "НОБІЛІ", адвокат

Після оголошення мобілізації українським чоловікам почали приносити повістки. Лише після отримання повістки українські сім'ї, що не знаходяться в зоні антитерористичної операції, починають усвідомлювати, що йде справжня війна.

Після оголошення мобілізації українським чоловікам почали приносити повістки. Лише після отримання повістки українські сім'ї, що не знаходяться в зоні антитерористичної операції, починають усвідомлювати, що йде справжня війна.

Останнім часом до мене звертаються клієнти та знайомі з однаковими питаннями, відповідями на які вважаю варто поділитися з громадськістю:

1.     Яким чином має вручатися повістка?

Повістку може вручити представник військового комісаріату, ЖЕКу чи селищної ради. Доказом належного вручення повістки є підпис особи, що її отримала, - військовозобов’язаного. У повістці має бути вказано час та адреса, куди має прибути військовозобов’язаний, а також на ній має бути прізвище та ім’я людини, підпис районного військового комісара, гербова печатка.

Після вручення повістки громадянин зобов’язаний з’явитись у вказаний у повістці час на збірний пункт чи військкомат. З собою потрібно мати повістку або мобілізаційне розпорядження, військовий квиток, паспорт, обліково-послужну картку, а водіям автомобілів, танків, тракторів, мотоциклів та інших машин і техніки – водійські права та інші речі, вказані у повістці. У військкоматі буде уточнено інформацію щодо військовозобов’язаного та вказано на подальші дії.

2.     Хто не підлягає призову на військову службу?

Статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

·                   заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

·                   визнані відповідно до висновку  військово-лікарської  комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

·                   чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання);

·                   жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

·                   жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом I чи II групи, до досягнення нею 23 років;

·                   усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

·                   зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

·                   народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

·                   інші військовозобов'язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання.

3.     Яка відповідальність передбачена чинним законодавством за ухилення від служби?

Законодавством України передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Відповідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (зокрема неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин) тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 510 грн.).

У разі, якщо впродовж року особа вже вчиняла таке правопорушення, розмір штрафу становитиме від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн.).
Сплата штрафу не звільняє військовозобов’язаного від його фактичної мобілізації.

Статтею 336 Кримінального кодексу України передбачено, що ухилення від призову за мобілізацією карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

           Мирного неба всім нам!
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]