Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.08.2014 16:42

Вас викликають на допит? Що робити?

Партнер ТОВ "Юридична компанія "НОБІЛІ", адвокат

Допит свідка – найбільш поширений спосіб отримання доказів у кримінальному провадженні.

 

 

 

Людині потрібно два роки, щоб навчитися говорити, та шістдесят років, щоб навчитися тримати язика за зубами

(Л. Фейхвангер).

 

 

Допит свідка – найбільш поширений спосіб отримання доказів у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 65 Кримінально-процесуального кодексу України свідком є фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і яка викликана для давання показань.

Так, свідком може стати будь-яка особа, незалежно від її бажання та статусу. На сьогодні, в межах розслідування економічних злочинів у якості свідків найчастіше викликають керівників (директорів) підприємств та головних бухгалтерів. Саме від інформації, яка може бути повідомлена цими особами, залежить вектор руху кримінального провадження.

Виклик до правоохоронних органів для допиту у якості свідка завжди є несподіванкою та викликає відчуття страху та беззахисності. Рекомендую опанувати емоції та підготуватися до зустрічі, при цьому слід звертати увагу на таке:

 

1.     Час та спосіб отримання повістки про виклик.

Особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом. Повідомлення відбувається шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.

Належним підтвердженням отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом є розпис особи про отримання повістки, в тому числі на поштовому повідомленні, відеозапис вручення особі повістки, будь-які інші дані, які підтверджують факт вручення особі повістки про виклик або ознайомлення з її змістом.

Надіслання повістки електронною поштою є правомірним, якщо особа попередньо повідомила слідчому, прокурору, слідчому судді адресу своєї електронної пошти. Доказом отримання повістки про виклик в цьому разі буде отримання підтвердження її отримання особою відповідним листом електронної пошти.

Несвоєчасне отримання повістки про виклик є поважною причиною для неприбуття особи на виклик відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 138 Кримінально-процесуального кодексу України.

 

2.     Зміст повістки про виклик.

Статтею 37 Кримінально-процесуального кодексу України визначено вимоги до змісту повістки, зокрема, в ній має бути зазначено:

1) прізвище та посада слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснює виклик;

2) найменування та адреса суду або іншої установи, до якої здійснюється виклик, номер телефону чи інших засобів зв’язку;

3) ім’я (найменування) особи, яка викликається, та її адреса;

4) найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик;

5) процесуальний статус, в якому перебуває викликана особа;

6) час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаної особи;

7) процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа;

8) наслідки неприбуття особи за викликом із зазначенням тексту відповідних положень закону, в тому числі можливість застосування приводу;

9) передбачені цим Кодексом поважні причини, через які особа може не з’явитися на виклик, та нагадування про обов’язок заздалегідь повідомити про неможливість з’явлення;

10) підпис слідчого, прокурора, слідчого судді, судді, який здійснив виклик.

Відсутність будь-якого з вказаних реквізитів свідчить про невідповідність повістки про виклик вимогам чинного законодавства України. При вирішення питання, чи брати участь у допиті, варто пам’ятати про можливість приводу свідка та притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 1854 КпАП України за злісне ухилення свідка від явки до органів досудового розслідування.                      

Статтею 66 Кримінально-процесуального кодексу України встановлюються права та обов’язки свідка, з якими слід ознайомитися перед допитом.

Окремо звертаю увагу на деякі «правила» проведення допиту:

1.     Перед допитом слідчий має повідомити, у зв’язку з чим і в якому кримінальному провадженні допитується свідок. В разі відсутності кримінального провадження, мова йде не про допит, а про опитування, від якого свідок має право відмовитись без пояснення причин.

2.     Слідчий, який здійснює досудове розслідування, має проводити допит особисто, передоручення проведення допиту іншій особі (іншому слідчому, оперативному працівнику) не допускається.

3.     Процес допиту має бути відображений у протоколі, всі запитання та відповіді мають бути викладені дослівно, слідкуйте за цим. На питання слідчого необхідно відповідати стисло та конкретно. Якщо зміст питання є незрозумілим, свідок має право уточнити його. Після завершення допиту свідок має право ознайомитися із протоколом та клопотати про внесення до нього змін, доповнень і зауважень, а також власноручно робити такі доповнення і зауваження. Не слід підписувати протокол, якщо в ньому є незаповнені графи.

4.     Спокій та врівноваженість – запорука успіху. Перед наданням відповіді слід повністю її сформулювати, при цьому уникати точних формулювань, якщо не бажаєте надавати інформацію. Використовуйте фрази «здається», «можливо», «не впевнений», «не володію такою інформацією».

Найважливішої гарантією прав свідка є право на правову допомогу, передбачене Конституцією України та Кримінально-процесуальним законодавством України.

Присутність на допиті досвідченого адвоката є запорукою дотримання слідчим прав свідка та проведення допиту в межах правового поля.

 

 

 

 

                                           

Теги: допит
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]