Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.09.2017 18:05

Повернення та обмін товарів

Провідний юрист юридичної компанії

Нижчевикладеною інформацією пропонується певний універсальний алгоритм (в спрощеному для сприйняття та усвідомлення варіанті) який допоможе читачу на майбутнє зрозуміти обсяг можливостей покупця (щодо повернення та обміну придбаних товарів) в тій чи іншій

Загальні правила повернення (обміну) придбаних товарів (у зв’язку з його певними невідповідностями стандартам або у зв’язку із бажанням покупця) визначені нормами чинного законодавства, зокрема: положеннями Цивільного кодексу України (ст..707 - 711) та Закону України «Про захист прав споживачів» (ст..1,8,9).

Для здійснення будь-яких дій щодо повернення або обміну придбаних товарів необхідно:

1. З’ясувати, чи не відноситься товар до переліку товарів, які не підлягають обміну та поверненню (наприклад: продовольчі товари, лікарські препарати, парфумерія, друковані видання, натільна та постільна білизна, ювелірні вироби, тощо).

Відповідний ПЕРЕЛІК затверджений в Постанові Кабінету Міністрів України №172 від 19.03.1994 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів» в чинній його редакції.

Звертаємо Вашу увагу (!), що законодавець не ототожнює поняття «продовольчий» продукт» і «харчовий» продукт, і, в разі придбання непридатного для використання харчового продукту встановлює обов’язок продавця замінити його або повернути споживачеві сплачені ним кошти.

2. Мати наявні докази придбання конкретного товару у конкретного продавця (товарні чеки, накладні тощо).

Для товарів, на які встановлюється гарантійний строк, для підтвердження гарантійного строку має бути наявний технічний паспорт (або інший документ, що його замінює) з позначкою про дату продажу.

3. Усвідомити, які саме претензії існують (або відсутні) до товару і чи мають ці претензії ознаки визначеного законодавством поняття товар неналежної якості.

Товар (робота,послуга) неналежної якості – властивість продукції, яка не відповідає вимогам, встановленим умовами договору із споживачем, або встановленим для цієї категорії продукції у нормативно-правових актах і нормативних документах.

4. Визначити відповідність товару то певного типу (за нижчевикладеною таблицею):

непродовольчий

ТОВАР

не був у споживанні і збережений товарний вид (пломби, ярлики)

був у споживанні

належної якості

1

3

неналежної якості

2

4

За результатами здійснення попередніх чотирьох кроків можливо виокремити можливості покупця щодо повернення/обміну товару. Так виглядає узагальнена Таблиця можливостей (щодо повернення або обміну придбаних товарів) відповідно до визначених вище типів товарів:

 

ОБМІН ТОВАРУ

ПОВЕРНЕННЯ ТОВАРУ

правило

особливість

правило

особливість

1

протягом 14 днів

(не рахуючи дня купівлі)

на аналогічний товар (інших розміру, форми, габариту, фасону, комплектації тощо)

у разі виявлення різниці в ціні проводиться необхідний перерахунок

протягом 14 днів

(не рахуючи дня купівлі), якщо обмін товару не можливий з причини відсутності у продавця необхідного для обміну товару або інших причин

покупець отримує назад сплачену за повернутий  товар суму

(негайно або на протязі до 7-ми днів)

2

3

за згодою і внутрішніми правилами, встановленими продавцем або за домовленістю продавця і покупця

за згодою і внутрішніми правилами, встановленими продавцем або за домовленістю продавця і покупця

4

протягом гарантійного строкуу разі виявленняістотних недоліків*

може бути необхідність підтвердження висновком експертизи

протягом гарантійного строку у разі виявлення істотних недоліків*

може бути необхідність підтвердження висновком експертизи

*Істотний недолік товару - недолік, який робить неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення, виник з вини виробника (продавця, виконавця), після його усунення проявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з нижченаведених ознак:

a) він взагалі не може бути усунений;

b) його усунення потребує понад чотирнадцять календарних днів;

c) він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором.

Крім того, нагадуємо, що у разі виявлення споживачем недоліку, який не відповідає критеріям поняття істотного недоліку , але товар не відповідає загальновстановленим вимогам, що пред’являються для нього (або інформації про продукцію, наведену виробником), то протягом гарантійного строку споживач має право вимагати:

1) пропорційного зменшення ціни товару;

2) безоплатного усунення недоліку в розумний строк;

3) відшкодування витрат на усунення недоліку.

Вищевикладена інформація є узагальненням зазначених (в першому абзаці) законодавчих норм і, з зрозумілих причин, не може містити всіх особливостей регулювання відповідних відносин (наприклад: правил здійснення перерахунків за товари при їх обміні, виключень та правил заявлення претензій до продавця після спливу гарантійного строку на товар, особливостей гарантійних строків певних груп товарів, визначення витрат на доставку товарів з недоліками до продавця тощо).  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]