Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2016 17:08

Режим відеоконференції в цивільному судовому процесі

Провідний юрист юридичної компанії

Іноді трапляються життєві ситуації, коли особа змушена брати участь у цивільному судовому процесі, який здійснюється (або за правилами судочинства буде здійснюватись) в приміщенні суду, що знаходиться далеко поза межами місця перебування/проживання так

Іноді трапляються життєві ситуації, коли особа змушена брати участь у цивільному судовому процесі, який здійснюється (або за правилами судочинства буде здійснюватись) в приміщенні суду, що знаходиться далеко поза межами місця перебування/проживання такої особи.

Це можуть бути, наприклад, спори щодо нерухомості, яка розташована в іншому місті (області), або спори, які за підсудністю мають розглядатись виключно за місцем реєстрації інших учасників процесу тощо.

Зрозуміло , що надмірні часові та матеріальні витрати (на дорогу, проживання і харчування тощо), пов’язані з необхідністю відвідувати судові засідання в іншій місцевості, стають реальною проблемою.

Процесуальне законодавство України дозволяє вирішити відповідну проблему достатньо сучасним та гуманним способом – скористатись можливістю приймати участь в судовому процесі в режимі відеоконференції, знаходячись в приміщенні суду, розташованого поруч з місцем проживання перебування зацікавленої в цьому особи.

Фактично, Ви приходите в зручне для Вас (за місцем розташування) приміщення суду і через монітор спілкуєтесь з суддею та іншими учасниками процесу, які знаходяться в цей же час в іншому приміщенні суду іншої місцевості.

Для того, щоб скористатись режимом відеоконференції зацікавленій особі необхідно подати (надіслати) до суду, в якому здійснюється провадження, клопотання з додержанням вимог щодо його змісту та строків подання. Суддя самостійно розглядає таке клопотання та приймає (Ухвалою) відповідне рішення.

Вимоги до змісту клопотання:

1)   має бути зазначене найменування та реквізити суду, в якому особа бажає приймати участь в процесі в режимі відео конференції;

2)   має бути зазначені дані особи (яка бажає приймати участь в процесі в режимі відеоконференції) та її процесуальний статус (позивач, відповідач, третя особа тощо);

3)   бажано (але не обов’язково) вказати причини необхідності застосування саме такої форми ведення судового розгляду та підтвердити такі причини документально (довідка про місце проживання, хронічна хвороба, вік тощо).

Вимоги до строків подання клопотання:

1)   суд (суддя), в якому здійснюється провадження по справі) має отримати клопотання не пізніше, ніж за 7 днів до дня судового засідання (це пов’язано з обов’язком судді постановити відповідну Ухвалу за 5 днів до засідання та направити її в той суд, в якому Ви бажаєте бути присутнім та приймати участь в процесі в режимі відео конференції).

Порада:

Задля прийняття суддею позитивного рішення щодо поданого Вами (Вашим представником) клопотання, бажано (якщо є на це час) подати до суду, (в якому Ви бажаєте приймати участь в процесі в режимі відеоконференції) лист про з проханням повідомити Вас про технічну можливість надати Вам можливість скористатись режимом відеоконференції, отримати відповідь та докласти копію такої відповіді до клопотання.

Особливість участі особи в процесі в режимі відеоконференції:

§  ухвала судді (про застосування режиму відео конференції або про відмову в такому застосуванні) оскарженню не підлягає,

§  особа (яка приймає участь в процесі в режимі відео конференції) може, не зважаючи на ухвалу суду про застосування режиму відеоконференції, без попередження з’явитись безпосередньо в зал судового засідання, де відбувається судовий розгляд.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]