Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.01.2016 11:56

Чи можна з собаками і котами перебувати в магазині

Провідний юрист юридичної компанії

Власникам домашніх тварин, а також, громадянам, які мають відношення до торгівельного бізнесу, бажано знати, яким чином закон регулює прості на перший погляд питання.

udivitelnaya-druzhba-i-lyubov-mezhdu-raznymi-zhivotnymi-36.jpg

Загальні положення
Стаття 1 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» дає юридичне визначення видам тварин за різними критеріями (дикі тварини, домашні тварини, сільськогосподарські тварини, безпритульні тварини, експериментальні тварини). Собаки та коти відносяться до домашніх тварин. 
Стаття 9 та 22 вищевказаного закону встановлює обов’язки особи, яка утримує домашню тварину, зокрема: 
  • забезпечувати наявність намордника,  повідка,  що необхідні для здійснення  вигулу  домашньої  тварини  поза  місцем її утримання;
  • дотримуватись санітарно-гігієнічних норм співжиття. Правила утримання  домашніх  тварин  установлюються  органами місцевого самоврядування;
  • дотримуватися   вимог   нормативно-правових   актів, зазначених,  санітарно-гігієнічних  і ветеринарних норм та правил,  а також не допускати порушень прав і законних   інтересів   інших  фізичних  і  юридичних  осіб.
Пунктом.5.7 Рішення Київської міської ради (орган місцевого самоврядування) №1079/3912 від 25.10.2007 «Про врегулювання питань утримання та поводження з собаками і котами в м. Києві» встановлено:
  • власникам собак і котів не дозволяється приводити (приносити) тварин (крім собак-поводирів) у приміщення магазинів і кафе (крім спеціалізованих магазинів для тварин), об’єктів громадського харчування, установ охорони здоров’я, освіти, на територію дитячих та спортивних майданчиків. 
Крім того,  до сих пір діють «Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР», в яких в п/п. г) пункту 8 встановлено:
  • власникам собак і котів забороняється приводити собак і котів у приміщення  магазинів,  їдалень, на дитячі майданчики, бульвари, пляжі, парки, сквери, сади та інші місця загального користування.  
Відповідальність, яка може настати
Відповідальність за порушення правил тримання собак і котів (правил їх утримання) передбачена ст.154 Кодексу України про адміністративне правопорушення: 
Розмір адміністративного стягнення, передбаченого за таке адміністративне правопорушення – не значний (від попередження до 5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян в залежності від кваліфікації відповідного діяння). 
    
Короткі висновки:
  • Зважаючи на бажання адміністрації супермаркетів уникнути зайвих конфліктних ситуацій з споживачами, бажано керівництву магазину при вході в супермаркет встановити відповідні таблички, які вказують про заборону перебувати у приміщенні відповідного супермаркету з собаками, котами (а в правилах перебування в супермаркеті передбачити окремий пункт, що регламентує таку заборону).
  • Всі нормативно правові акти, які регулюють правовідносини щодо перебування власників собак і котів в супермаркетах містять заборонні норми щодо такого перебування, порушення яких тягне за собою адміністративне стягнення (адміністративна відповідальність).
  • Власникам невеликих (і великих) порід собак і котів можна порадити вчасно (передбачаючи можливі складнощі щодо перебування з своїми тваринами в супермаркетах) приймати відповідні рішення (залишати тварину вдома, просити іншу особу доглянути тварину поза межами супермаркету, змінити плани щодо відвідування супермаркету саме с твариною тощо).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]