Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2018 02:46

Недопрацювання чи тіньові схеми?

Голова ГО "Асоціація Політичних Наук"

Восени минулого року активісти ГО «Асоціація Політичних Наук» відправили інформаційний запит до міської ради Кропивницького, в якому просили надати повний перелік комунальних підприємств міста. Відповідь отримали вчасно, склали перелік. Проте, в процесі йо

Восени минулого року активісти ГО «Асоціація Політичних Наук» відправили інформаційний запит до міської ради Кропивницького, в якому просили надати повний перелік комунальних підприємств міста. Відповідь отримали вчасно, склали перелік. Проте, в процесі його подальшого опрацювання, виявили, що міськрада приховала ще 13 КП.

Перша відповідь містила інформацію про 16 комунальних підприємств. Серед них 5 жеків, КП «Електротранс», КП «Благоустрій», Міськсвітло, Ритуальна служба і навіть КП «Школяр», який перебувають у стані ліквідації. Але не дуже складні маніпуляції у відкритих реєстрах дали нам змогу знайти й інші КП, про які міськрада чомусь промовчала.

Про які саме підприємства міська влада воліє мовчати? По-перше, в переліку відсутня «Вечірня газета». Комунальне підприємство, яке вже й мало б бути приватним, проте до сьогодні тягне немаленькі кошти з місцевого бюджету на висвітлення діяльності влади. Чому влада вирішила приховати це КП?

 Випадковість? Але ми не знайшли «Вечірки» й у відповіді на повторний запит.
Цікаво, що одночасно з ненаданням інформації про це підприємство міська рада виділила їм нове приміщення в центрі міста, дуже немаленьке за площею (95, 62 кв. м) за дуже символічну суму (1 гривня на рік). На думку депутата Володимира Смірнова, це було зроблено з метою переведення даного приміщення з комунальної власності в приватну, одразу з набуттям статусу приватного підприємства «Вечірньою газетою», яке має відбутися впродовж цього року.

Ще одним підприємством, яке забули вказати у відповіді на запит, але про, яке не забула аналітична система YouControl, є КП Кіровоградський міський палац культури ім. Компанійця. Приміщення палацу культури міститься в самому центрі міста, як частина будівлі облдержадміністрації, проте вже давно не асоціюється ні з мистецтвом, ні з культурою. Наразі це такий собі критий базар. Замість концертів чи фестивалів там постійно проводять виставки тропічних тварин, китайського лахміття, а також продають солодощі і горішки невідомого терміну давності.

Власне, це приміщення перебуває у власності ЗАТ «Кіровоградський міський палац культури», кінцевим бенефіціаром якого є скандально відомий у місті бізнесмен і політик Ігор Шаров. Воно було тихенько «прихватизовано» в міста ще 2005 року. Чим займається однойменне КП і чому воно досі існує за цією  адресою - не зрозуміло.

Абсолютно випадково активісти АПН виявили ще одне КП - «Управління будинками кіровоградської міської ради». Це підприємство володіє всіма приміщеннями, в яких розміщені управління міської ради. А ці управління закуповують у цього КП послуги з клінінгу та миття вікон. Так, управління освіти в лютому 2018 року закупило таких послуг на суму 262 499 гривень.

Також це підприємство займається перевезеннями перших осіб міста, прибиранням вулиць, періодично отримуючи на це чималенькі суми грошей (за січень та лютий 2018 року КП «Управління будинками КМР» наперевозило пасажирів на майже 450 тисяч гривень і наприбирало снігу на 185 тисяч).  За перші два місяці 2018 року, це комунальне підприємство від управлінь міської ради та міського виконкому отримало 3 мільйони 286 тисяч гривень, це не рахуючи відшкодування комунальних послуг, за які виконавчий комітет МРМК сплатив даному КП ще 1 мільйон 749 тисяч грн.

З якою метою було приховано низку комунальних підприємств - не зрозуміло, проте сподіваємось, що нещодавно прийнятий міською радою Порядок оприлюднення iнформaцiї про дiяльнiсть комунaльних пiдприємств мiської рaди Кропивницького позбавить громадян мороки з їх пошуком.

КОМЕНТАРІ ДЕПУТАТІВ МІСЬКОЇ РАДИ КРОПИВНИЦЬКОГО:
Сергій КАПІТОНОВ : На сьогодні розподіл і використання бюджетних коштів виконується не пропорційно та не прозоро, про що неодноразово на сесіях заявляли різні депутати, зокрема й «свободівці». Якщо запрацює ухвалене рішення «Про порядок оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств», який зареєстрував Олександр Цертій за ініціативою ГО «Асоціація Політичних Наук», то це не зруйнує, але дуже ускладнить роботу всіляких тіньових схем.

Володимир СМІРНОВ : Думаю, вони вважають, що це, мовляв, не ваші справи, побудуйте собачу будку спочатку. На мою думку, якщо про якусь діяльність якогось комунального підприємства не надають інформацію — значить, 99,9%, що там є корупційна діяльність, яку намагаються приховати. От і все.

Андрій КРОЛЕВЕЦЬ : Це ще раз переконує  в правильності рішення про оприлюднення інформації про комунальні підприємства. Я ще раз для себе підтвердив, що це потрібно. Чому вони не повністю відповіли? Не знаю. Можливо, це якесь недопрацювання керівництва, можливо, щось хотіли приховати. Я вважаю, що вони повинні відповідати на інформаційні запити. Навіть якщо нічого відповісти. Це, по-перше, повага до запитувача, а по-друге, виконання закону. Я в цьому повністю на вашому боці.

Олена СІНЧЕНКО, Дмитро СІНЧЕНКО, ГО «Асоціація Політичних Наук»
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]