Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.06.2015 10:03

«Чорні діри» податкової, «холодна лінія» та середній палець

Голова ГО "Асоціація Політичних Наук"

Одна цікава історія сталась нещодавно у невеликому місті – обласному центрі, яка яскраво ілюструє бажання податківців-чиновників змінюватись.

Останнім часом почастішали нарікання на безчинства податкової. Хоча ні, не почастішали, їх в усі часи вистачало. Швидше стали публічними і гучнішими. Деякі політики навіть написали їх на біл-бордах та лайт-боксах, щоб ніхто не сумнівався у їх наявності. Нажаль, ніхто і не сумнівається.

Нарікати, звісно, є на що. Чи не найактуальнішою проблемою на сьогодні є так звані «чорні діри». Суть у чому? Є фірми, які оформлені на підставних осіб. Вони певний час працюють, роблять оборот і… закриваються. При цьому – не платять податок на додану вартість (ПДВ).

Неплатіж ПДВ лягає на останню ланку товарно-грошових відносин – покупця продукції. Де логіка – не зрозуміло. Адже підприємець, який останнім купує товар, не зобов’язаний вести розслідування і перевірку на предмет сплати-несплати і фіктивності-реальності своїх постачальників. Це мало би бути завданням самої податкової…

Один винахідливий адвокат навіть рекламу свою почепив біля входу в будівлю податкової адміністрації. Подібна маркетингова кмітливість напевне дозволяє йому виходити безпосередньо на цільову аудиторію у момент найвищої потреби у юридичних послугах.

Податкове законодавство і його вади – не єдина проблема цієї системи. Дірки в законах роблять дірки в економіці, створюють корупційну систему і кругову поруку. Як і в інших органах влади, кругова порука сприяє виробленню відчуття вседозволеності у всіх сферах життя.

Одна цікава історія сталась нещодавно у невеликому місті – обласному центрі, яка яскраво ілюструє бажання податківців-чиновників змінюватись.

Чорний джип виїхав на зустрічну смугу перед пішохідним переходом, ледве не збив пішоходів, однак наткнувся на інший джип, який, дотримуючись правил дорожнього руху, не збирався нікому давати дорогу. Порушник показав середній палець і, здавши назад, повернувся на свою смугу і поїхав далі. Щоб довершити картину події додам, що машина належала начальнику ДПА в області. За кермом, як згодом з’ясувалось, був його водій.

Історії із середнім пальцем вже траплялись в новітній українській історії. Саме за цей красномовний жест було звільнено начальника спецпідрозділу «Кобра», який необачно показав його тодішньому спікеру ВРУ Яценюку. В провінційних масштабах історія не набула подібного резонансу, а отже, навряд чи матиме подібні наслідки.

Однак наш герой не залишив цього просто так. Він зателефонував на… «гарячу лінію» податкової, куди реклама закликала повідомляти про будь-які незаконні дії та порушення законодавства з боку податківців. Та лінія виявилась не такою вже й «гарячою». Його уважно вислухали, але повідомили, що вони… не займаються подібними справами.

Що ми маємо? Співробітник ДПА, тобто податківець, грубо порушив правила дорожнього руху, тобто законодавство, а «гаряча лінія» відмовляється реєструвати звернення з цього приводу. Так нащо ж вона створювалась? З метою чергової імітації «самоконтролю»? І чи підлягають подібні структури реформуванню? Питання риторичні…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]