Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Для всіх платників ПДВ 23 січня стало днем сюрпризу.

Уряд повідомив, що виявляється ще 11 грудня 2019 року прийняв постанову 1165, якою затвердив нові Порядки зупинення ПН/РК, славнозвісні Критерії та скасував протиправну постанову 117.

Що ж відбулось насправді, чому Уряд, як факір з рукава достає наявну вже постанову, прийняту місяць тому. Відповідь - знову маємо «правове весілля», тобто прийняття постанови КМУ без необхідних документів та погоджень.

10 грудня 2019 року отримавши рішення суду у справі 826/12108/18 (скасування постанови 117) Мінфін «вирішує питання» з Урядом проштовхнути нову постанову на найближчому засіданні, яке відбувається 11 грудня 2019 року. Відмічаємо, що в протоколі засідання Уряду прийняття постанови 1165 немає https://cutt.ly/yrQZauH

Далі, як завжди по постановам, які всупереч Регламенту КМУ приймаються без необхідних документів та погоджень, дається розробнику строк для приведення у відповідність. За цей час ДПС «отримує» зупинення дії рішень суду у вищевказаній справі і актуальність прийнятої постанови 1165 втрачається. За цей час Верховним Судом задоволено заяву позивача про відвід судді Блажівської Н.Є., якою було зупинено дію рішень суду, справу передано іншому головуючому судді.

Можливо, що до останнього часу Мінфін приводив документи у відповідність, тому про прийняту постанову мовчав Уряд. Можна припустити, що і зміна головуючого у справі підштовхнула на оголошення нової постанови. А може страх Мінфіну правові наслідки для працівників ДПС, які приймають протиправні рішення двома Комісіями (по наказу Мінфіну 520 та постанові 117), хоча … це навряд чи. Так чи інакше, нова постанова має абсолютно протиправне процедурне походження, звичайно достатнє для визнання її протиправною в суді. Але…це не все.

Небайдужі, зубасті правники не гаяли час, розуміли, що ДПС не покине свій улюблений «батіг» у вигляді блокування ПН/РК, а тому підготувались для подальшого, полегшеного варіанту, скасування нової постанови. Справа в тому, що це регуляторний акт і Державна регуляторна служба готувала рішення на проєкт постанови, до якого обов’язково додається «Аналіз регуляторного впливу» в якому … ДПС зазначило завідомо неправдиві дані, які чомусь ДРС «не побачила», окрім того ДПС було надіслано проєкт в ДРС на погодження за підписом неуповноваженої особи, всупереч Положення та Регламенту ДПС. Що і стало підставою для відкриття провадження в суді про визнання рішення ДРС протиправним https://cutt.ly/qrQZddi

Прийнята постанова 1165 – це підтвердження, що майже два роки відбувалось протиправне знущання з платників ПДВ, судової системи, бюджету та здорового глузду.

Але… вона знову суперечить Кодексу, а тому – це знову «правова брага», вибачте за таке порівняння, наслідки від якої - «правове похмілля» від блокування для всієї держави, знову навантажені суди, судовий збір, нерви платників ПДВ, нечуваний їх приріст, та їх ризиковість за думкою ревізора, ДБР та СБУ в гостях у Комісії ДПС, і звичайно … неабиякий приріст інвестиційної активності. Бо няня знає, як буде «розблокування» п’ятьма мовами.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]