Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Чи актуально піднімати в такий складний час питання податкової амністії. Відповідаємо, це треба робити вже вчора.

амнистия 2.jpg

Наша батьківщина Україна і наш народ переживає нелегкі часи. Кардинальні зміни, які відбуваються в системі державного управління протягом незначного проміжку часу, породжують неоднозначну і, в деякій мірі, неадекватну реакцію північного сусіда, який має більш потужний ресурсний потенціал, а відповідно й перевагу у будь-яких суперечках. Але якщо зазирнути в проблему глибше, можна зрозуміти, що в основі такої поведінки лежить, перш за все, економічний потенціал нашої держави та відповідно контроль над ним, в усіх його проявах: ресурси східного регіону, вихід до моря південної частини, газові сховища та «перехід» заходу, кордони півночі і т.д. 

Дійсно геополітичне значення України для всіх учасників, справа і зліва, є дуже важливим, за яке можна повоювати, але це зовсім не входить в плани сучасної України та її народу, єдиного, в межах своїх кордонів, який тільки-но здобуває свободу від ярма кримінальних угрупувань та «сімей», який прагне чесно заробляти та розвивати свою державу, піднімаючи її економічний потенціал.

Ні для кого не стане секретом, що основою офіційної економіки є так зване «неофіційне економічне підґрунтя», просто кажучи, тіньова економіка держави. Тіньова економіка існувала і існує завжди, як структурний елемент офіційної економіки і фактично є важелем, який при правильному розумінні та підході лише балансує ті чи інші недоліки офіційної економіки. Навіть у розвинених європейських країнах є так звана податкова оптимізація, яка сприяє в деякій мірі отримати тіньові доходи, і така оптимізація фактично легалізована заради економічного зростання, важливим є лише об'єктивний контроль за цим явищем з боку держави.

У всі часи існування незалежної держави Україна, підприємці всіх рівнів мали необхідність в отриманні готівкових коштів для різних цілей: хто для більш дешевого придбання товарно-матеріальних цінностей, хто для виплати заробітної плати, хто для рефінансування нових чи додаткових проектів і т.п. З моменту народження потреби в отриманні готівки, а тим більше і з моменту появи податку на додану вартість на світ з’явились ті, хто може таку готівку отримувати та видавати через так звані «схеми», просто кажучи, через «обнал». 

За двадцять з гаком років, всі економічні підрозділи контролюючих органів намагаються «побороти» це явище. І за цей час жодних реальних успіхів для економіки та підприємництва. Але який «прогрес» для контролерів! Зауважте, спочатку це була прерогатива податкової служби, потім «до смаку» дійшли підрозділи з економічною злочинністю МВС, потім до них долучились УБОЗ МВС, потім перед ними побігли СБУ, звичайно на такий «запах» присіла і прокуратура з судом, потім дійшло до маразму і з «конвертами» почали боротись дільничні інспектори та навіть карний розшук. І в довершення до всього маразму якась «сім’я», що ненавидить народ України до такого ступеню, що розстрілює його на очах їх дітей та матерів, вирішує взяти під особистий контроль тіньову економіку лише для власного збагачення і створює для цього свою «програму». 

А для того, щоб всі були покірні та налякані вводиться система, за якої будь-який клерк податкової служби вирішує чи можна наказати підприємця чи ні, чи зняти податковий кредит та витрати, чи скласти «транзитний» акт. Після такого «контрольованого безладдя», всіх, хто цікавить «сім’ю» або навіть просто для вибивання коштів, можна тримати на гачку, бо з’являється на світ акт «нікчемності», а за ним і кримінальне провадження. І далі, як кажуть, «торг уместен».

Виникає питання: чи актуально піднімати в такий складний час питання податкової амністії. Відповідаємо, це треба робити вже вчора. 

Адже саме підприємці останні роки страждали від кримінальних проявів псевдо контролерів, адже вони були вимушені, приховувати свої доходи, щоб виплатити гідну зарплату спеціалістам та утримати їх, адже вони допомагали своїми «тіньовими» доходами МАЙДАНУ та тим хто там був, адже вони саме і створили цей людський потенціал МАЙДАНУ, і сказали своє ДОСИТЬ НАС ДУШИТИ. І тому саме в цей час вони стомлені, але не зломлені, по всій країні, дивляться на перші кроки нової влади, чекаючи підтримки і порозуміння, а головне - адекватної реакції на колишні прояви податкового пресу на українського підприємця.

І саме в цей час, коли казна держави майже на нулі, категорично не треба до чогось примушувати, особливо «пресингувати» донарахуваннями та кримінальними провадженнями, тим більше, на підставі актів «нікчемності». Навпаки, наш народ за декілька місяців довів, що для гідних цілей не жаліє нічого, навіть свого життя. Що можна в такому випадку казати про сплату податків, яка буде відбуватись прозоро і без обтяження, та наш бюджет може не витримати такого профіциту. Головне скористатись довірою народу в його інтересах та в інтересах держави.

Про що саме іде мова, більш конкретно. 

Спадщина попередника податкових та митних зборів, який навіть втік з місця роботи, - «акти нікчемності» ПО ВСІЙ КРАЇНІ, а на підставі таких актів -«псевдооб’єктивні» кримінальні провадження, які тримають за горло українського бізнесмена, який би і радий був «мобілізуватись на захист» в сучасних напружених умовах, але спочатку подумає про свою родину і свій бізнес, а потім про все інше.

За ці акти нікчемності писано-переписано, майже всі підприємці платники ПДВ на собі їх відчули, за ними бігали всі хто має «посвідчення», а вони ВИЖИЛИ і тому їм СЛАВА. Залишилось одне, почати з чистого аркушу, стерти попередників з їх «нікчемними» наслідками. А для цього не треба сильно напружуватись, лише запровадити ПОДАТКОВУ АМНІСТІЮ. Податкову амністію саме колишнього  ПОДАТКОВОГО СВАВІЛЛЯ.

Мета такої податкової амністії полягає не в прямому поповненні бюджету а, в переході на правову базу у відносинах платників податків і держави. Для проведення такої податкової амністії існує об'єктивна передумова, - це недосконалість податкової системи за той період, коли проводиться податкова амністія.

І після цього - тільки кошик бюджетний підставляй, для розбудови вільної України нашому народу не шкода, буде платити податки, лише треба відкоригувати та максимально спростити сучасну податкову систему.

Які пропонуються заходи ПОДАТКОВОЇ АМНІСТІЇ? Вони дуже прості та їх не так багато:

Спочатку простими словами, по-перше, треба нівелювати всі акти «нікчемності» в державі, по-друге, закрити кримінальні провадження, порушенні на підставі таких актів, по-третє, дивись перше та друге, - все.

Тепер мовою права: акти «нікчемності» ґрунтуються на протиправному перевищенні своїх повноважень співробітниками податкової служби, які на свій власний розсуд визнавали фінансово-господарські операції (правочини) нікчемними.

Головною підставою вважати правочин нікчемним є її недійсність, встановлена законом. Саме законом, а не актами, які б факти в цьому акті не були відображені. Ця думка ґрунтується на положеннях ч. 1 ст. 204 ЦК, відповідно до якої правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним (презумпція правомірності).

Навіть за наявності ознак нікчемності правочину податкові органи мають право лише звертатися до судів з позовами про стягнення в доход держави коштів, отриманих по правочинах, здійснених з метою, що свідомо суперечить інтересам держави і суспільства, посилаючись на їх нікчемність. 
Жодним законом не передбачено право органу державної податкової служби самостійно, в позасудовому порядку, визнавати нікчемними правочини і дані, вказані платником податків в податкових деклараціях. Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставах, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Чинний Податковий кодекс не надає органам податкової служби повноважень по визнанню тих чи інших угод недійсними або нікчемними. ВСЕ. Дуже просто.

Податкову амністію "нікчемних операцій" можливо було б реалізувати одним наказом відповідного органу, який відповідальний за податкову політику в державі. Але в даний час новий Кабінет Міністрів так швидко поквапився видати постанову № 67 від 01.03.2014 року "Про ліквідацію Міністерства доходів і зборів", якою було відновлено діяльність Державною податкової служби України, що невідомо чи це дійсний намір навести лад, чи намагання заморозити дії своїх ПАПЕРЕДНИКІВ для того щоб деякий час покористуватись їх напрацьованими схемами та механізмами. Адже, новопрозначений керівник Ігор Білоус має посаду заступника міністра Міндоходів і відповідальний за його реорганізацію, всі структурні підрозділи юридично не функціонують допоки не буде відновлено ДПС України. Отже, під виглядом реорганізації можна сміливо користуватись податковим "пресом" нікчемних операцій понакатаній схемі. Тобто "поза" не змінюється, просто змінюється партнер.

Саме тому, в даний час необхідно об’єднатись небайдужим громадянам, які з розуміють ризики податкового тиску через акти "нікчемних операцій" та підприємцям і бізнесменам України і сказати рішуче НІ.

НІ - НІКЧЕМНИМ ПЕРЕВІРКАМ

НІ - ПОДАТКОВОМУ ТИСКУ

Що МИ пропонуємо:

По - перше, проголосувати нашому сайті PODATKIV.NET за наступні пропозиції:  

  1. Органи державної податкової служби не мають права самостійно, в позасудовому порядку, визнавати нікчемними правочини і дані, вказані платником податків в податкових деклараціях.
  2. Акти перевірок, в яких органами державної податкової служби здійснено висновки про нікчемність правочинів між суб’єктами господарювання, є протиправними і підлягають скасуванню. Податкові повідомлення – рішення, прийняті за результатами таких актів перевірок, підлягають скасуванню.
  3. Кримінальні провадження, зареєстровані за ознаками складу злочину передбаченого статтею 212 Кримінального кодексу, по яких ухилення від сплати податків встановлено на підставі позасудового висновку органу державної податкової служби про визнання правочинів нікчемними, підлягають закриттю.

Кожен небайдужий громадянин може проголосувати, прокоментувати та поширити інформацію стосовно цих пропозицій, в подальшому від імені нашої громадської організації зазначені пропозиції будуть надіслані у відповідні органи та інстанції, зокрема, Державну податкову службу України (якщо її створять), Міністерство фінансів України, Прем'єр-міністру України, профільні комітети Верховної Ради України, в.о. Президента України, керівникам политичних партій. Результати розгляду цих пропозицій та реакція на них цих органів буде висвітлена в Інтернет середовищі та в засобах масової інформації. 

Наше завдання не допустити нового ПОДАТКОВОГО СВАВІЛЛЯ, тому чим більше буде підтримки та реакції з боку підприємницького середовища, навіть шляхом простого голосування чи коментування, тим більше шансів, що ГОЛОС НАРОДУ буде почуто адміністраторами, які на наш народ працюють.

Проаналізуємо переваги ПОДАТКОВОЇ АМНІСТІЇ в такому вигляді:

  • Всі, хто вимушений був виживати в умовах податкового пресу, отримують новий свіжий подих повітря для розвитку своєї справи, а відповідно й економічного потенціалу держави (славнозвісного ВВП);
  • від податкового пресу «нікчем» постраждали всі регіони України, крок влади назустріч підприємцям буде підтримано та оцінено всіма регіонами без винятку;
  • податкова служба завалена оскарженнями актів «нікчемності», аудит завалений складанням таких актів, особовий склад звільняється або деградує проводячи такі перевірки, а тому співробітники податкової служби заспівають «АЛЕЛУЯ» після такого законопроекту;
  • адміністративні суди завалені оскарженням актів «нікчемності». Тут ситуація складніше, деякі з цих хлопців та дівчаток дійсно посмутніють, адже стаття доходів зникає, прийдеться працювати за законом. Але і тут перевага для народу, хабарники та «комерси» в мантіях звільняться, залишаться правильні (якщо такі ще є).
  • кримінальні провадження на підставі таких актів не мають судової перспективи, адже заздалегідь містять суб’єктивне судження та висновки, а тому є лише предметом «торгівлі», їх закриття тільки врятує кримінальний процес на Україні;
  • позбавлення податкового тягаря надасть можливість підприємцям розвиватись та розвивати нові напрямки, а відповідно сплачувати податки (яким також треба люстрація);
  • герої України, які віддали життя за вільну державу прагнули, на думку автора, саме сильної України. Силу надасть економічна свобода та розвиток.
  • Проаналізуємо недоліки ПОДАТКОВОЇ АМНІСТІЇ в такому вигляді:
  • не бачемо. Може хтось напише?

П.С. Звичайно ПОДАТКОВА АМНІСТІЯ «нікчем» - це тільки початок, в податковій сфері повинен бути порядок. Але починати треба з актуального. І перший наш НАГОЛОС в проекті PODATKIV.NET - це ПОДАТКОВА АМНІСТІЯ "НІКЧЕМНИХ ОПЕРАЦІЙ". В подальшому МИ будемо подавати і інші пропозиції в розділі ПОДАТКОВА АМНІСТІЯ, які зумовлять наведення ладу в податковій політиці, і задля розвитку цього напрямку пропонуємо небайдужим громадянам надсилати на НАШУ АДРЕСУ свої пропозиції, які також будуть висвітлюватись на нашому проекті. 

ВЛАДА ЗАПАМ’ЯТАЙ! Не треба породжувати контролерів, не треба очолювати «конвертацію», треба просто створити європейські, прості податкові умови та НЕ ЗАВАЖАТИ.

Кожен підприємець в Україні сам собі Міністр доходів і зборів, і, як вже довів МАЙДАН, – не пожалкує життя на благо ВІТЧИЗНИ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]