Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Порівняльне дослідження: Який вірус роз’їдає сучасну систему адміністрування податку на додану вартість? (Медичний погляд на немедичні проблеми)

Актус.png



Ordinarius tax actus - акт податковий звичайний – дія, результат податкового контролю; «не породжує» будь яких «негативних» наслідків для платника податків. (Народна податкова енциклопедія).

Зустрічається здебільшого в нестабільному інвестиційному кліматі, при хмурій податковій політиці. Швидко розвивається та розповсюджується при епідемії бюджетного дефіциту та пандемії розпаду державного управління.

  Різновиди, механізми передачі та шляхи, що їх реалізують:

 

actus про порушення вимог податкового законодавства - найбільш поширена форма. Згідно теорії «народної податкової енциклопедії», створюється тільки в результаті виявлення порушень вимог податкового законодавства. Реалізується actus через трансмісивний механізм, шляхом укусів «кровосисних». Інкубаційний період – 5 робочих днів після закінчення контакту з носієм. Після створення, протягом десяти діб, може породжувати для платника податків більш загрозливу форму податкового вірусу - ППР (податкове повідомлення-рішення). З донарахуванням сум податків понад 573 500 грн. може викликати ускладнення у вигляді кримінального провадження. Після породження розміщується ізольовано в резервуарах АІС «Аудит».

Негативні адміністративні наслідки: тільки для враженої особи. Не викликає негативних наслідків для інших суб’єктів.

Знищення зазначеної форми actus, можливе тільки шляхом скасування його наслідків оформлених у вигляді ППР в судовому порядку.

Але при наявності існуючих ускладнень у вигляді кримінального провадження можлива поява більш загрозливої форми actus «без наслідків» патогенний  (див. нижче).

 

actus про порушення вимог податкового законодавства «без наслідків» - останнім часом в податковому середовищі зустрічається начебто «полегшена» форма actus , який не викликає за собою породження ППР, на вигляд не несе загрози, але при більш детальному вивченні стає зрозумілим, що така мутована форма має більш гостру вірусну форму. Інкубаційний період від 5 робочих днів після закінчення контакту з носієм, але інколи є безстроковим. Після породження розміщується не ізольовано, окрім резервуару АІС «Аудит» потрапляє в систему співставлення податкового кредиту та зобов’язань для платника податків. Має високу інвазивність, особливо агресивний для партнерів, які знаходяться в полі податкових зобов’язань. Серед податкового середовища має принизливі прізвиська «нікчемний» або «транзитний».

Негативні наслідки та токсиноутворення: коригування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємств контрагентів. Важковиліковний, адже на думку «проффесорів» адміністративного права, не породжує для платника податків будь яких негативних наслідків.

При неякісній дезінфекції може породжувати негативні наслідки у вигляді кримінального провадження, оскільки, на думку розбудників кримінального переслідування, actus «без наслідків» в купі з іншими аденовірусами: raport i dovidka можуть бути достатніми для породження кримінального провадження.     

 

actus «без наслідків» патогенний особливо небезпечна форма, зустрічається у випадках наявності кримінального провадження при скасованому ППР, або створений в рамках кримінального провадження. В правовому полі майже невиліковний, адже actus(ами) «проффесорів» адміністративного права ВАСУ (Вищий АД. суд) закріплений, як такий, що не породжує наслідків і не підлягає оскарженню. Являє загрозу для всіх, хто мав контакт із суб’єктом, адже мутогенна форма кримінального провадження «за фактом» скоєння злочину не має часових та правових обмежень.

Породжує ускладнення у вигляді: obshukus (обшук звичайний або посилена форма), dopytus (допит звичайний або виснажливий), vyimka (виїмка будь чого,  може згодиться). Зазначені ускладнення мають психофізичну природу, і направлені на частину головного мозку платника податку, яка відповідає за бажання сплатити щось до бюджету або до karmanius (приватна форма бюджету).

 

actus про неможливість проведення зустрічної звірки -   деформоване творіння, патогенна, мутована форма, породжена наказом № 236 ДПСУ від 22.04.2011 року, з’явилась попри існування порядку затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 №1232 .

Після породження не ізолюється, одразу потрапляє в систему співставлення податкового кредиту та зобов’язань для платника податків. Важковиліковний, адже породжується в податковому організмі без відома носія, а тому важко діагностується. Загалом виявлення відбувається на пізніх стадіях, коли враження досягло ділових партнерів. Реалізується «кровосисними» через будь-який позаплановий контактний механізм, особливо улюблена форма - статевим шляхом. 

Негативні наслідки: поражає систему співставлення податкового кредиту та зобов’язань для платника податків, особливо небезпечний для партнерів, які знаходяться в полі зобов’язань суб’єкта зараження. Улюблена форма - коригування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємств контрагентів.

 

 

P . S . (тіпа «По-Серйозному») Податок на додану вартість - це складна мережа, яка віртуально пов’язує між собою всіх його платників. Так чи інакше внесення будь-яких змін в електронний ланцюг його обліку спричиняє коригування і можливу деформацію загальної системи, в тому числі, і для різних учасників. Особливо небезпечно коли таке коригування є інструментом впливу на платників податків. Але цей інструмент дуже тонкий і при невмілому використанні спричиняє безліч запалень в системі  адміністрування податку.

Внесення сторонніх відомостей суб’єктивного характеру до електронної системи, які за бажанням окремих осіб нівелюють законність проходження податку, на думку автора, не припустимо. Акт - це фіксація виявленого податкового порушення, і він повинен стосуватись лише того платника податків, яким таке порушення скоєно.

Трансформовані акти податкової перевірки, внесені в систему, наче вірус породжують безліч негативних наслідків, як для платника, стосовно якого вони складені, так і для його партнерів, а можливо і для партнерів його партнерів і т.д.   А це спричиняє негативні наслідки для податкової системи держави в цілому.

 

Перед тим як апологетам адміністративного права прийшла думка, що акт податкової не є рішенням органу владних повноважень, а отже, не породжує для платника податків будь-яких юридичних наслідків та не впливає на його права, обов'язки та законні інтереси, вважаю, треба було хоч трішки вивчити природу адміністрування податку на додану вартість і, тим більше, розібратись з побудовою його взаємозв’язку в загальній податковій системі.

На думку автора, будь-яка дія органу владних повноважень, якщо вона протиправна, має бути оскаржена в судовому порядку, адже протиправна дія органу владних повноважень спричиняє негативні наслідки в загальнодержавному масштабі, нівелює верховенство права та підмінює поняття, що державний орган стоїть на сторожі інтересів громадянина.

 

    Останнім часом в господарських відносинах між суб’єктами з’явились застереження стосовно того, що в разі коригування податкового кредиту з боку податкової служби ризик та обов’язок його «відшкодування» покладається на постачальника. Цей факт, на думку автора, свідчить про наявність дуже небезпечного вірусу в економічному середовищі і в сфері господарських відносин. І хіба це не негативні наслідки для платників податків ?  

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]