Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2018 16:01

Колапс органів досудового розслідування: чого чекати у березні?

Адвокат, співзасновник Bargen Law Firm, член Національної асоціації адвокатів України

Слідчі, прокурори і адвокати задаються питанням: чи встигнуть правоохоронці зареєструвати органи досудового розслідування як юридичні особи до 15.03.2018? І куди подавати клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження після 15.0

Слідчі, прокурори і адвокати задаються питанням: чи встигнуть правоохоронці зареєструвати органи досудового розслідування як юридичні особи до 15.03.2018? І куди подавати клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження після 15.03.2018?

Мова йде про «березневі» зміни у ч.2 ст.132 Кримінального процесуального кодексу України . Ініціатор змін – народний депутат Лозовой А.С. У новій редакції стаття виглядатиме так: "Клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа."

Цікаво, яку ідею закладав у такі зміни законодавець? Стимулювати правоохоронців упорядкувати структуру? Знову вивести Україну в першість країн за кількістю позовів до Європейського суду з прав людини? Чи перевірити на міцність судову систему?

На сьогодні, наприклад, територіальні відділи нацполіції не зареєстровані як юридичні особи. Можете пересвідчитись самі, просто "пробийте" будь-який територіальний відділ поліції в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань . У Реєстрі зареєстровані як юридичні особи лише головні управління в областях.

Записати.JPG

Стаття 15 Закону України «Про Національну поліцію» визначає територіальні органи поліції як юридичні особи публічного права в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, містах, районах у містах та як міжрегіональні. Але керівництво поліції так і не спромоглося провести організаційну роботу щодо реєстрації на місцях.

Є обґрунтовані підстави вважати, що ситуація не зміниться. Як мінімум за два місяці слідчих повинні були повідомити про переведення у штат новоствореної юридичної особи, але поки ніхто цього не зробив.

І якщо ситуація не зміниться, то, наприклад, один із найзавантаженіших в країні Шевченківський районний суд м. Києва стане місцем прийому (і розгляду?) клопотань слідчих нацполіції усієї Київської області. Саме завдяки тому, що в Шевченківському районі м. Києва зареєстроване як юрособа Головне управління Нацполіції в Київській області.

Додайте до цього правила про аудіо- відеофіксацію, і отримаємо новий тип суду - суд, заблокований законом.   

Але ж не слідчими єдиними. Адвокати також часто звертаються із клопотаннями про тимчасовий доступ до речей і документів або проведення обшуку. Цікаво, скільки часу буде розглядати суд таке клопотання, і чи буде взагалі у ньому сенс, якщо після подачі мине кілька місяців.

Ймовірно, що з 15.03.2018 адвокати зможуть ефективніше захищати клієнтів під час обрання запобіжного заходу у суді. Просто у судовому засіданні зайти в реєстр юросіб і перевірити, слідчий якого органу досудового розслідування подав клопотання і чи зареєстрований орган досудового розслідування як юридична особа. Якщо ні, слідчий скоріш за все порушив правила підсудності і суд відмовить у задоволенні його клопотання.

Вірогідніше за все, законодавець не скасує зміни. Тому правоохоронці десь ближче до 17 години 14.03.2018 вкотре продемонструють усю свою наполегливість і заблокують реєстраторів у своїх кабінетах. Або депутатів у Верховній Раді. У будь-якому випадку, когось та й мусять заблокувати. Адже не зможуть правоохоронці сидіти мовчки і спостерігати, як руйнується судова система.

А ви як вважаєте, чи зареєструють територіальні органи досудового розслідування до 15.03.2018?

  Дмитро Никифоров, адвокат

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]