Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.10.2021 11:33

Турецькі безпілотники продовжують успішну експансію

Координатор напрямку міжнародної політики в Центрі політичних досліджень "Доктрина"

Вслід за поставкою першої партії “Байрактарів” до Марокко, Туреччина береться за справу просування власних БПЛА ще в двох країнах. Цього разу мова йде про ще дві держави Азії — Ірак та Малайзію.

Обидві країни вже раніше висловлювали зацікавлення в купівлі турецьких безпілотників. Нині ж, після військових кампаній 2020-го року на Південному Кавказі, в Лівії та Сирії, що зіграли роль агресивної рекламної кампанії для продукції оборонної промисловості Туреччини, яка завдяки цьому отримала цілий ряд нових замовників, йдеться вже про досягнення конкретних домовленостей щодо постачання озброєнь.
На зображенні може бути: карта та текст «Dünya'da Türk SİHA'larını Kullanan ve İlgi Gösteren Ülkeler Haziran 2021 Letonya Polonya ÇATIŞMA ÜNDEMİ Çatışma Macaristan Türkiye Azerbaycan Bayraktar TB2 Ukrayna Fas Kazakistan Malezya Sırbistan Tunus ANKA-S Pakistan Suudi Arabistan Vestel Karayel Libya Bayraktar TB2 Türk SİHA'larını Aktif Olarak Kullanan Ülkeler Türk larına lgi Gösteren Ülkeler Katar Bayraktar TB2 Bayraktar Mini»
Великим успіхом для турецької оборонки може стати малазійський контракт. Ще в 2019-му ударний БПЛА ANKA-S викликав значний інтерес малазійців, і демонструвався на виставці в Малайзії вже з малазійським прапором на фюзеляжі. А в кінці вересня цього року генеральний директор компанії TUSAŞ (Turkish Aerospace Industries) Темель Котиль спеціально відвідав Малайзію для переговорів щодо продажу безпілотників ANKA-S збройним силам Малайзії.
В Україні компанія TUSAŞ відома насамперед тим, що саме з нею “Мотор Січ” підписала контракт на постачання двигунів для вертольотів Т-929. Малайзія зацікавлена в купівлі ударних дронів через загрозу з боку бойовиків Султанату Сулу, що претендують на частину її східних територій на острові Борнео, а також через зростанням напруженості в Південнокитайському морі, на частину акваторії та островів якої в свою чергу претендує Куала-Лумпур.
Ще одним важливим успіхом для турецьких експортерів зброї став Ірак. Країна вже тривалий час стикається з цілим спектром загроз в сфері безпеки, а нині продовжує збройну боротьбу проти партизанських загонів ІД. Попри розгром основних сил Ісламської Держави партизанщину в сунітських районах Іраку не вдається викорінити. Ослаблення контролю за ситуацію загрожує новим спалахом насильства. За цих умов зберігається необхідність в технологічних озброєннях.
У зв’язку з цим голова Управління оборонної промисловості Туреччини, Ісмаїл Демір, в перших числах жовтня відвідав Ірак. За результатами зустрічей було затверджено договір щодо продажу Іраку ударних БПЛА Bayraktar TB2, 12 ударних вертольотів АТАК Т-129 та 6 систем радіоелектронної боротьби. Крім того, досягнуто домовленості щодо виробництва на території Іраку турецьких зразків легкого озброєння, боєприпасів та радарів за ліцензією.
Успіх на іракському напрямку є наслідком тривалої роботи керівництва турецького оборонно-промислового відомства, міністерства оборони та турецьких компаній. Було заздалегідь налагоджено контакт з міністром оборони Іраку Джумою Інадом щодо співпраці, в тому числі на рівні міністра оборони Туреччини Хулусі Акара. Джума Інад відзначив, що його увагу привернули “Байрактари”, які до цього проявили себе в Азербайджані, Лівії та Сирії. Згадані успіхи сприяли привабливості турецьких ударних дронів в очах міністра. В свою чергу вертольоти Т-129 виявилися більш цікаві для очільника іракського оборонного відомства саме як аналоги американських гелікоптерів Apache.
Успіхи військово-політичних заходів закордоном продовжують приносити Туреччині перемоги і у справі просування своїх озброєнь на закордонних ринках. Наочний позитивний досвід застосування зброї відіграє роль реклами в сфері безпеки та оборони, а отже і забезпечує все нові контракти для турецької оборонної промисловості. Зокрема — для виробників ударних безпілотників.

На зображенні може бути: літак, на відкритому повітрі та текст «RUSSIA C* ANKA ANKA»

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]