Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.01.2018 20:09

Через небувалу “зимову спеку” озимі під загрозою

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Ситуація, що склалася із посівами озимих культур останніми днями, є досить складною з точки зору зимостійкості рослин. Адже при температурі до 7-12 °С рослини вийшли зі стану спокою в якому вони мають перебувати в цей період. Активізація фізіологічн их

  Ситуація, що склалася із посівами  озимих культур останніми днями, є досить складною з точки зору зимостійкості рослин.  Адже при температурі до 7-12 °С  рослини вийшли зі стану спокою в якому вони мають перебувати в цей період. Активізація фізіологічн их процесів робить їх беззахисними перед наступним різким зниженням температури, яке зимою обов’язково відбудеться.

    В зоні ризику перебувають значні площі. Адже у 2017 році озимими культурами  в Україні  засіяно  8,3   млн га, що на 2,6% перевищує аналогічний показник 2016 року.  Якщо навіть частина із цих площ зазнає обмороження, то аграрна галузь може понести мільярдні збитки. Ситуацію ускладнює  відсутн ість  снігового покриву, який протримався лише 4-5 днів.

   На більшості території України за грудень випало приблизно 2-3 місячних норми опадів. З одного боку, це добре бо накопичується волога за зиму у  ґрунті. Однак  в елика кількість опадів провокує розвиток  хвороб  у посівах. Аграрії вже повідомляють, що  подекуди виявляють ознаки  септоріозу  (Грибкове захворювання) на рослинах. Якщо погода залишиться такою ж теплою та дощовою і надалі, можливий масовий розвиток  хвороб.

  Варто сказати, що тепла зима може нашкодити не тільки озимим культурам, а і садам. Ще тиждень-два  такої погоди і  ми на фруктових деревах побачимо бруньки.  Щоб зрозуміти масштаб небезпеки  достатньо згадати минулорічні заморозки  на початку травня, які завдали значних збитків садівникам. Подекуди в господарствах пропав увесь врожай.

     Якщо  пам ’ ятаєте  казку «12 місяців», то у нас на Новий Рік збирають вже не тільки  підсніжники . В  південних областях України фіксуються випадки коли цвітуть кульбаби, які є пізніми весняними квітами.

   Зараз дуже важливо, щоб до настання морозів випав сніг. У  зв’язку із глобальним  потепління м Україна увійшла у фазу «ризикованого землеробства». Адже потепління  про яке багато говорять  насправді не відкриває Україні можлив ість  збирати по 2 врожаї і вирощувати екзотичні фрукти , а несе значні ризики. Дл я розвитку рослини  важливий  температурний баланс без її різких коливань. Все має відбуватися у свій час.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]