Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2016 17:10

Літр олії за 40 гривень

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Ціна на соняшникову олію в Україні як експортоорієнтований товар, в значній мірі, встановлюється під впливом кон’юктури на світовому ринку. У 2016/17 маркетинговому роках очікується зростання виробництва соняшникової олії у світі до рекордних 17 млн то

Сільськогосподарські підприємства почали збирання соняшника і станом на 22 серпня зібрали перших 22 тис. тонн. Цього року  урожай соняшника  в Україні очікується на рівні 13,5  млн  тонн, що  на 20% більше у порівнянні з 2015 роком. Відповідно зросте обсяг виробництва соняшникової олії. У 2016/17 маркетинговому році прогноз виробництва олії – 5,54  млн  тонн,  що на 12% більше показників минулого року.

Ціна на соняшникову олію в Україні   як  експортоорієнтований  товар, в значній мірі, встановлюється під впливом  кон’юктури  на світовому ринку. У 2016/17 маркетинговому роках очікується зростання виробництва соняшникової олії у світі до рекордних 17  млн  тонн, що на 9% більше минулорічних показників.

В очікуванні гарного урожаю були підстави вважати, що ринок відреагує зниженням ціни на  олійну культуру, але зростання  на світовому ринку  ціни на нафту до рівня 49 доларів, зменшення виробництва пальмової олії  та укріплення євро по відношенню до долару не дозволили обвалитися закупівельним цінам на соняшник при наближенні рекордного врожаю в Україні.

Збереження стабільності цін на олію на світовому ринку дає підстави вважати, що незважаючи на хороший врожай, зниження ціни на олію для населення восени не відбудеться. Навіть навпаки, зростання ціни на енергоресурси, транспортування та зберігання сировини і готової продукції впливає на збільшення собівартості виробництва олії.  Великі виробники соняшнику вже заявили про підвищення ціни на олію приблизно на 10%. Відтак роздрібна ціна за літр олії для українського споживача  восени становитиме 38-40 гривень.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]