Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.11.2015 15:44

Чи потрібен Україні імперативний мандат народних обранців?

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Протягом багатьох років напередодні парламентських виборів в Україні політики підіймають питання імперативного мандату депутатів. Фактично мова йде про те, щоб позбавляти мандату того народного депутата, котрий не виправдав довіри своїх виборців чи втр


     Протягом багатьох років напередодні парламентських виборів в Україні політики підіймають питання імперативного мандату депутатів. Фактично мова йде про те, щоб позбавляти мандату того народного депутата, котрий не виправдав довіри своїх виборців чи втратив зв’язок зі своєю партійною депутатською фракцією. Тобто, імперативний мандат передбачає постійний контроль за діяльністю народних обранців з боку виборців та недопущення депутатськими фракціями появи в своїх рядах перебіжчиків, так званих «тушок».
    Якщо на парламентському рівні норма про імперативний мандат поки, що залишається темою загравання з виборцями, то на місцевому рівні Закон України «Про місцеві вибори» запроваджує можливість відкликання депутата, сільського, селищного та міського голови за ініціативою громади. Ст. 38 Закону під назвою «Пропозиції для відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою», зазначає, що право вносити пропозицію про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою мають громадяни України, які відповідно до закону про місцеві вибори є виборцями відповідного виборчого округу. Рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою приймається на зборах виборців у кількості не менше:
·     30 осіб для відкликання депутата сільської, селищної ради;
·   100 осіб для відкликання депутата міської ради міста районного значення;
·  300 осіб для відкликання депутата міської ради міста обласного значення та районної у місті ради;
·    150 осіб для відкликання депутата районної ради;
· 400 осіб для відкликання депутата обласної, Київської, Севастопольської міської ради.
   У разі прийняття на зборах виборців рішення щодо внесення пропозиції про відкликання депутата місцевої ради на цих зборах утворюється ініціативна група для збирання підписів виборців відповідного виборчого округу на підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради. Далі ініціативна група, проводить збір підписів, що відбувається за певною процедурою яка чітко прописана в законі. На підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради, обраного у багатомандатному виборчому окрузі, має бути зібрана кількість підписів, що є більшою виборчої квоти у відповідному багатомандатному виборчому окрузі під час проведення місцевих виборів, але не меншою ніж кількість голосів, поданих за відповідну місцеву організацію партії у відповідному виборчому окрузі.
    Якщо проаналізувати алгоритм заходів, які слід здійснити для того, щоб позбавити депутата мандату в місцевій раді то він не такий вже й складний. Інше питання, що для цього потрібно затратити певний ресурс та час. В експертному середовищі зазначають, що цей механізм передбачений для партії від якої обирався депутат та людей, що його обрали. Щоб в разі недотриманням депутатом програми партії, або зради інтересів своїх виборців такого депутата можна було б відкликати. Та мало хто говорить, що саме це дає можливість опонентам позбутися сильного конкурента в раді.
     Важливою нормою, щодо імперативного мандата є те, що її не можна застосовувати раніше ніж за рік після обрання того чи іншого місцевого депутата. Це фактично ставить під сумнів чи буде ця норма використовуватись для депутатів місцевих рад цього скликання. Адже вже на 2017 рік ми маємо обирати нові ради у відповідності до змін в Конституції, де мова йде про об’єднання територіальних громад.
    Одним словом, ніхто до кінця не розуміє, як імперативний мандат працюватиме в житті. Та для себе хочеться вірити, що маючи таку норму в законі, депутати будуть відповідальніше підходити до своєї роботи і захисту інтересів громади.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]