Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.07.2017 12:39

Дозвіл на виїзд дитини за кордон VS позбавлення батьківських прав

Юрист корпоративного відділу Юридичної компанії "Наказ"

В продовження думки колеги, адвоката Костянтина Четвертака хочеться також поділитися своїми думками, щодо виїзду дитини закордон.

В продовження думки колеги, адвоката Костянтина Четвертака хочеться також поділитися своїми думками, щодо виїзду дитини закордон.  

Нормами цивільного законодавства, а саме статтею 313 Цивільного Кодексу України визначено, що виїзд громадян України, яким не виповнилося 16 років, можливий тільки за згодою батьків (усиновлювачів).

Таке саме обмеження передбачено і Правилами перетинання державного кордону України громадянами України (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57), що виїзд з України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків допускається при наявності нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

І все було б добре, якщо батьки не були розлучені, а батько/матір принципово не надавали дозвіл, щоб «насолити» колишньому чоловіку/дружині і при цьому не подумати про свою ж дитину.  

Тож, почнемо з самого початку.

На сьогоднішній день, в багатьох країнах світу, діє «безвізовий режим» і для України, а тому батьки планують канікули дітей або власну відпустку за кордоном.

За законодавство України, для того, щоб Ваша дитини виїхала на територію іншої держави, незалежно з якої причини, потрібен ряд документів, один з таких є нотаріально засвідчений дозвіл батька/матері на виїзд дитини закордон.

З практики вбачається, що якщо батьки розлучені, то, як правило, батько/матір такий дозвіл навмисно не надають, нехтує інтересами дитини і відмовляється надати згоду на вказану поїздку.

Що ж робити? Позбавити батьківських прав чи все ж таки отримати дозвіл від колишнього чоловіка/дружини, а може отримати рішення суду про надання дозволу на виїзду дитини закордон? Це найменший ряд питань, які задають юристу/адвокату/нотаріусу.

Для отримання рішення про надання дозволу виїзду дитини за кордон Вам доведеться зібрати доказову базу:

-                Безперечно в суді треба довести, що батько/матір ухиляється від надання дозволу.

-                Довести факт важливості виїзду дитини за кордон (навчання, оздоровлення), а також, чітко вказати в яку країну, навіщо дитина виїжджає (лікування, відпочинок, до родичів), і термін перебування (оскільки саме ці відомості будуть перевірятися при виїзді дитини, якщо не буде зазначений термін перебування в рішенні суду, у співробітників прикордонної служби виникне ряд питань і є вірогідність, що саме Вашу дитину не випустять з території України.

Бажано, щоб всі ці документи мали офіційний вигляд, оскільки суд буде на власне переконання вирішувати чи належний це доказ чи ні. Можливо у Вас є свідки, які зможуть підтвердити той чи інший факт.

Варто одразу пам’ятати, що в Україні в судовій гілці влади відбувається реформа, а тому після того, як Ви звернулися до суду з відповідною заявою суд може пару місяців тільки перевіряти відповідність та належність поданої Вами заяви, а вже потім призначати справу до розгляду, розраховувати, що справа буде розглянута протягом 1 місяця не варто! І отримане від суду рішення є одноразовим, тобто в наступний випадок, коли дитині треба буде їхати за кордон, процедура повторюється.

Щодо позбавлення батьківських прав батька/матері чи краще це, ніж отримувати кожен раз рішення суду на виїзд дитини за кордон?

У випадку, якщо батько/матір зловживають своїми правами – не надають дозволу на виїзд дитини за кордон, при цьому не приймають належної участі у виховані дитини, рекомендую розглянути варіант позбавлення батьківських прав.

Хочу одразу відмітити, за статистикою, в Україні позбавляють батьківських прав саме батька, матерів позбавляють тільки в тому випадку, якщо вона зловживає алкогольними напоями, наркотичними засобами інше.

Тож, які «переваги» рішення суду про позбавлення батьківських прав, якщо батько/матір позбавленні батьківських прав?

-                Вам не треба отримувати дозвіл на виїзд дитини за кордон, оскільки рішення суду про позбавлення батьківських прав вже є доказом про те, що дозвіл треба тільки від одного з батьків. Тобто у всіх випадках, де потрібно дозвіл обох батьків, Ви надаєте свій дозвіл та рішення відповідного суду.

-                Дитина звільняється від обов’язку утримувати батька/матір, який позбавлений батьківських прав.

-                Батько/матір не звільняються від обов’язку утримувати дитину, наприклад, платити аліменти.

Але, одразу зазначу, що процес позбавлення батьківських прав є набагато складнішим, і в частині часу, і в частині стресу, як для батька/матері, який позбавляється прав, так і для самої дитини. І особа, яка буде позбавлена батьківських прав, за законодавством України, не може усиновлювати інших дітей, поки за рішенням суду не буде відновлено його право на власну дитину.

Тож, тільки батькові/матері варто вирішувати чи добровільно надавати згоду та не користуватися більш жорстокими методами, чи «насолити», але потенційно бути позбавленим батьківських прав на власну дитину.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]