Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2016 18:00

Реформа НКРЕКП: чому і навіщо?

Експерт у сфері енергетики та ЖКГ Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД)

Створення незалежного органу, який буде справедливо балансувати між інтересами споживача та виробника, наглядати за ринками це – потреба сьогодення.

У січні на Варшавській енергетичній біржі вартість 1 МВт електроенергії на годину коливалась у межах від 24,77 до 35,82 євро. В Україні, за даними НКРЕКП, прогнозна оптова ринкова ціна 1 МВт-год на лютий 2016 р. становить 1 тис. 178 грн, тобто близько 40 євро. Отже ціна польської електроенергії є нижчою, аніж ціна, встановлена на вітчизняному оптовому ринку електроенергії.

Польська енергетика за своєю структурою це - 90% вугільні ТЕС. Тож за логікою, вартість їхньої електроенергії має бути вищою за вироблену енергію в Україні. У нас вугільні ТЕС виробляють близько 50% електроенергії, решта – це дешева атомна. Та все виходить навпаки. 

Монополісти встановлюють свої ціни. Влада на це ніяк не реагує. Вартість тарифів постійно зростає. При цьому про модернізацію національної енергосистеми та електростанцій навіть не йдеться. Гроші громадян  просто вимиваються невідомо куди… Такими темпами цілком можливо, ми зі своїми цінами невдовзі опинимося попереду Європи. 

Нашу електрику ніде не хочуть купувати. А ми все піднімаємо тарифи, які ростимуть до 2017 року включно. Чи не час замислитися про реформу НКРЕКП? В іншому випадку доведеться незабаром масово закуповувати свічки. Створення незалежного держоргану, чи профільного омбудсмена, який буде справедливо балансувати між інтересами споживача та виробника, наглядати за ринками – нагальна потреба сьогодення. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]